El Consell de l’Audiovisual de Catalunya analitzat els càirons (els titulars que apareixen sobreimpresos en la part inferior de les pantalles de televisió) de les principals televisions que es reben a Catalunya amb motiu de la campanya de les eleccions al Parlament del 12 de maig. En total s’han analitzat 5.900 càirons sobre la totalitat dels teleinformatius; és a dir, tant de la campanya electoral estricta com de la resta dels programes.
Antena 3 va ser la cadena que va publicar més càirons amb contingut de política, el 36,1% del total, seguida de Telecinco amb el 30,2%, i TV3 amb el 28,1%. Per la seva part, TVE Catalunya i La 1 en van publicar el 22,2% i el 20,6%, respectivament.
Per la seva part, Telecinco va ser la cadena que va incorporar més càirons amb elements valoratius sobre actors polítics pel que fa a la part de l’informatiu que no formava part de la campanya electoral, amb un 39,3% del total de sobreimpressions. Per darrere es van situar La 1 amb un 30,3%, i Antena 3 amb el 28,8%. A més distància es troben TV3 amb un 15,8% i TVE Catalunya amb un 14,3%.
A més, les dues privades estatals van ser les que van publicar més elements valoratius negatius sobre els actors polítics: el 27,2% dels càirons de Telecinco i el 23,9% dels d’Antena 3.
Aquest és el primer cop que el CAC introdueix els càirons com un indicador d’anàlisi addicional, de la mateixa manera que n’utilitza d’altres com el temps de notícia, el temps de paraula o la freqüència d’aparició dels diversos actors.
Dos models de cobertura
L’anàlisi del CAC mostra dos models de seguiment informatiu de la campanya del 12-M. D’una banda, TV3 va abordar les eleccions amb un enfocament en clau de política catalana i centrada en les propostes electorals de les candidatures. Així, el 59% del miler de càirons emesos per la televisió pública catalana responien a les propostes programàtiques.
De l’altra, les TV estatals van adoptar una perspectiva en clau d’actualitat política de l’Estat, en què la carta de Pedro Sánchez i la seva decisió de continuar en el càrrec van ser les que van ocupar la majoria dels càirons. A més, aquests titulars reflectien un llenguatge on predominaven els mots relacionats amb fets d’abast estatal i noms de partits i de líders estatals. Així, els càirons amb contingut programàtic sobre les candidatures del 12-M van ocupar un lloc secundari en les televisions d’àmbit estatal.