El Consell de l’Audiovisual de Catalunya insta la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència a adoptar les mesures que consideri oportunes per la profusió d’estereotips i d’elements discriminacions en el programa de telerealitat Gipsy Kings de Cuatro.

El CAC va analitzar les emissions del 8 i el 15 de febrer arran d’una queixa presentada per la Federació de Dones Universitàries Gitanes, on s’acusava el programa de sensacionalista i d’incentivar el racisme, i denunciava el masclisme present a l’espai, a més de presentar el gitano com a “un foraster, un ésser estrany, extravagant, estrafolari, malgastador o folklòric”.

En la seva anàlisi, el Consell detecta elements que “estereotipen” la comunitat gitana mitjançant la generalització a tot el col·lectiu a través de la caracterització de les quatre famílies protagonistes de Gipsy Kings. El CAC també troba elements que podrien ser discriminatoris envers les dones, així com recursos audiovisuals que subratllen la ignorància d’algun dels personatges, com una veu en off que fa comentaris condescendents sobre les seves mancances culturals.

En l’acord del ple, aprovat per unanimitat, el Consell de l’Audiovisual conclou que, malgrat tractar-se d’un programa d’entreteniment, els responsables del mateix “obvien la diversitat i la pluralitat” de la comunitat gitana, així com les formes de viure la seva identitat.

Finalment, el CAC remarca que cal “salvaguardar i preservar” la identitat social i cultural del poble gitano com a entitat col·lectiva, “evitant” estereotips i discriminacions.