El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha aprovat per unanimitat una sèrie de propostes per a la Comissió Europea en el marc de la consulta oberta per reformar la Directiva de serveis de comunicació audiovisual de 2010. Entre les propostes, destaca la petició d’estendre la regulació audiovisual a l’àmbit d’internet.
El CAC considera que l’àmbit d’aplicació del text actual ha quedat “sobrepassat” per la multiplicitat de serveis que ofereixen continguts audiovisuals, motiu pel qual insta a ampliar-lo, especialment pel que fa a la defensa dels drets dels menors.
L’ens regulador recorda que, tot i les restriccions i senyalitzacions horàries existents en els serveis de radiodifusió televisiva, els menors poden accedir fàcilment a continguts a la carta a internet, ja sigui als portals dels prestadors com en plataformes d’intercanvi de vídeos, sense cap tipus de senyalització orientativa, filtratge ni mecanisme de control parental.
Per això, el Consell de l’Audiovisual considera que cal donar un “pas endavant” per tal que la Directiva estableixi el mateix grau de protecció als menors que el que s’ha aconseguit en relació amb els continguts audiovisuals difosos pels serveis de radiodifusió.
A més, el CAC alerta sobre el repte dels estats membres pels continguts generats fora de la Unió Europea, ja que no tenen manera directa de fer complir les seves normes. Segons el Consell, aquesta situació crea “desigualtats competitives” entre els serveis de comunicació audiovisual establerts a la Unió Europea i els que no ho estan però difonen les seves emissions en el territori comunitari.
Diversitat cultural, llengua i futbol
A banda, el Consell de l’Audiovisual insta a reforçar les previsions de la Directiva per tal de garantir la diversitat cultural, la difusió i la promoció d’obres audiovisuals europees. Aquestes previsions, afegeix, haurien d’impulsar la construcció d’un imaginari audiovisual europeu en què determinats valors fossin comuns.
El CAC entén que per garantir la diversitat cultural davant les programacions provinents de fora de la Unió Europea, la llengua i la proximitat han de ser “criteris fonamentals” a l’hora d’establir quins són els continguts de servei públic i d’interès general que han de gaudir d’una visibilitat privilegiada. En el cas de Catalunya, afrima que els continguts en català han d’aparèixer com a primeres opcions quan l’usuari accedeix a les plataformes de distribució.
En relació amb els esdeveniments de “gran importància social”, com ara el futbol, el CAC fa dos apunts: en primer lloc, assenyala la conveniència que les retransmissions i els resums s’ofereixin també en les llengües cooficials; i en segon lloc, que els resums dels esdeveniments esportius tinguin una durada suficient per donar resposta a les demandes de les persones usuàries.