El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha recordat a la CCMA la “necessitat d’extremar la cura” en els comentaris i en les expressions que es manifesten en els continguts que es difonen, per tal de complir i respectar “amb el màxim grau d’eficàcia i de rigor” els principis, les missions i els objectius de servei públic. A més, es remarca que les persones conductores de programes han de “reaccionar amb diligència procurant garantir que els participants [en les tertúlies] tinguin en tot moment un comportament respectuós”.

El toc d’atenció del CAC es produeix arran d’una queixa presentada per la portaveu de Ciutadans, Carina Mejías, arran de la intervenció com a tertulià a Els matins de TV3, el passat 18 de març, de Miquel Sellarés, president del col·lectiu l’Opinió Catalana i editor del digital Tribuna.cat.

Durant la tertúlia, Sellarés va mostrar la seva preocupació pels dirigents polítics, i va citar específicament Ciutadans i el PP per parlar d’una violència que, segons va dir, “només existeix en els seus cervells malalts”. A més, es va referir a Albert Rivera com “el senyor aquest que acostuma a anar en boles”.

El Consell, un cop analitzats els comentaris en el context de la tertúlia, assenyala que si bé alguna de les expressions es pot considerar “molesta o poc afortunada”, no hi aprecia un “animus injuriandi que pugui suposar una vulneració del límit a l’exercici del dret a expressar i a difondre lliurement pensaments, idees i opinions”.

Així, considera que les referències de Sellarés a Ciutadans “s’emmarquen en l’exercici del dret constitucional a la lliure expressió de pensaments, idees i opinions, si bé l’expressió ‘cervells malats’ considerada aïlladament és un insult, i, com a tal, no es podria emparar en la llibertat d’expressió”.

A més, el CAC recorda també que el manual d’ús del Llibre d’estil de la CCMA estableix que “és responsabilitat de la persona que condueix la tertúlia que els participants tinguin en tot moment un comportament respectuós i que l’exposició de les seves idees no sigui insultant o contrària als valors de la convivència”.