El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha demanat a YouTube la retirada de 16 vídeos que promocionen suposats tractaments per curar la Covid-19 que no compten amb l’aval de les autoritats sanitàries ni de la comunitat científica. L’ens regulador ha elaborat un informe on constata que els vídeos, que sumen 340.000 visualitzacions, presenten suposats investigadors que asseguren haver trobat un remei a la malaltia i que atribueixen la manca de reconeixement als interessos de la indústria farmacèutica.

En algunes de les peces fins i tot es posa en dubte l’origen del coronavirus (amb referència a teories conspiratives en relació a la seva propagació voluntària o involuntària des d’estaments militars) i es qüestiona la necessitat de les mesures de protecció, com ara el distanciament social.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha alertat sobre el greu perjudici que aquesta desinformació pot ocasionar en la salut de les persones. “És molt preocupant que suposats investigadors relativitzin l’abast de la pandèmia i que qüestionin la necessitat de les mesures de distanciament social. Però, sobretot, és molt greu que creïn falses expectatives sobre suposats tractaments curatius. El que necessiten els nostres investigadors i personal mèdic és tot el nostre suport i no, en canvi, desinformació que només contribueix a entorpir la seva tasca, ja de per si molt difícil”, ha dit.

Loppacher també ha destacat les bones pràctiques d’algunes plataformes d’internet que, en fer una cerca sobre el “coronavirus”, mostren fonts oficials, però ha afegit que “tot i que ja estan retirant alguns continguts, les plataformes han de ser més responsables i prendre mesures per tal d’evitar allotjar la desinformació sobre una tema tan sensible en aquests moments”.

El contingut de l’informe del CAC ha estat revisat pel Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). El seu president, Jaume Padrós, considera “absolutament immoral que, en un moment d’emergència i d’enorme incertesa i tensió com el que estem vivint, es difonguin missatges i continguts d’aquest tipus. Som davant d’una pandèmia i lluitem contra un virus desconegut fins ara. Aprofitar-se d’aquesta circumstància i de la por de la gent és inacceptable”.