En vista de la cobertura mediàtica del cas del nen de vuit anys assassinat a Almeria, el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher, ha demanat tenir una “cura especial” en el tractament informatiu i extremar les mesures de protecció per a totes les parts implicades

Loppacher ha remarcar que cal evitar la intrusió en la privadesa de la família afectada i tenir presents les diferents recomanacions elaborades pel CAC, tant per al període actual com per a l’eventual procediment judicial.

Per abordar la cobertura, els mitjans que tenen a la seva disposició les Recomanacions sobre el tractament informatiu de les tragèdies personals del CAC, a banda dels codis deontològics. El document indica que convé evitar l’ús de recursos que tinguin una funció preferentment espectacularitzadora, eludir les estratègies de sobreatenció mediàtica, i defugir els desplegaments desproporcionats i l’efecte acumulatiu de l’ús de les mateixes imatges.

El president del CAC també ha subratllat la importància d’aplicar “moderació i responsabilitat” a les xarxes socials, en el sentit “d’evitar els insults i les especulacions”, així com abstenir-se de redifondre continguts que incitin a l’odi o a la discriminació.

La FAPE apel·la a l’ètica

La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya també s’ha pronunciat sobre la cobertura informativa del cas, i ha apel·lat al respecte i a l’ètica periodística. La FAPE assenyala que alguns mitjans i periodistes “han confós la professió amb la recerca constant d’audiència a qualsevol preu”.

L’entitat recorda que el seu Codi Deontològic recomana que en les informacions en què hi hagi “elements de dolor o aflicció en les persones afectades”, s’evitarà “la intromissió gratuïta i les especulacions innecessàries sobre els seus sentiments i circumstàncies”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram