El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha elaborat un decàleg amb consells dirigits a infants i adolescents sobre l’ús del mòbil durant les vacances. Amb aquesta iniciativa es vol donar resposta a la preocupació de pares i mares pel consum que fan els menors i el temps que naveguen per internet, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió dissenyada pel CAC.

Entre els consells s’hi inclou protegir els dispositius amb antivirus, anar amb compte amb les xarxes wi-fi públiques, habilitar controls parentals, extremar la cura a l’hora de compartir fotos i dades de menors, i acompanyar els infants quan naveguen.

Altres consells fan referència a la conveniència de tenir un esperit crític davant l’existència de desinformació en línia, tenir a l’abast aplicacions segures i de qualitat, i utilitzar a la xarxa les mateixes regles de cortesia que en el món real.

El document, ubicat al web del programa eduCAC, està acompanyat d’enllaços a informació complementària, com ara consells de les forces de seguretat i accés a diversos filtres de protecció parental.

Responsabilitat compartida

L’enquesta de juny mostrava que el que més preocupa els adults en relació amb l’ús d’internet per part dels menors d’edat és que contactin amb estranys, que mirin continguts inadequats o que es passin massa temps navegant.

El document també indicava que, a partir dels 12 anys, els infants aconsegueixen el seu primer telèfon mòbil amb connexió a internet; i que tres de cada deu menors naveguen entre dues i quatres hores els dies festius, consum que duplica el que es fa durant els dies d’escola.

“És per això que hem elaborat aquests consells, que inclouen qüestions de sentit comú, però que cal subratllar, com ara que cal tenir en compte que les fotos de menors que pugem a les xarxes aquestes vacances poden acabar en llocs diferents als que vam preveure”, adverteix el president del CAC, Roger Loppacher.

Segons ell, el repte de protegir infants i adolescents pel que fa al consum audiovisual “és una responsabilitat compartida entre el regulador, les administracions, les escoles, els mitjans de comunicació i les famílies”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram