El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha publicat unes recomanacions sobre el tractament informatiu d’infants i adolescents amb l’objectiu de garantir els seus drets. La seva elaboració ha comptat amb la participació de la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; el Col·legi de Periodistes de Catalunya; l’Associació Diomira, el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya, i el Síndic de Greuges.

El decàleg de recomanacions proposa utilitzar un llenguatge inclusiu; evitar les etiquetes relacionades amb la procedència, la filiació o la tutela; impulsar la seva participació activa en mitjans i en les xarxes socials, i establir condicions adients per entrevistar-los.

La voluntat és que el document esdevingui una guia per fomentar un tractament mediàtic que respecti l’interès superior de la infància i l’adolescència, amb l’objectiu que cap acció comunicativa pugui contravenir els seus drets universals. El propòsit és que quan s’informi sobre infants i adolescents, o quan aquest sector de la població participi en l’esfera mediàtica, sigui amb perspectiva de drets.

La guia s’adreça als mitjans de comunicació, però també a les plataformes d’intercanvi de vídeos i les xarxes socials, atesa la importància assolida pel que fa al consum audiovisual i al seu caràcter col·laboratiu.

“La protecció de la infància i l’adolescència és un dels eixos vertebradors del CAC i en el nou entorn audiovisual es fa més necessari que mai defensar i garantir els seus drets”, destaca el president de l’ens regulador, Roger Loppacher.

Per la seva part, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, assenyala que la iniciativa és molt necessària, i més després de la pandèmia. “Una de les queixes que té la infància del nostre país és que durant el confinament no ens hi vam adreçar o la informació no estava pensada perquè la poguessin entendre ni perquè pogués captar la seva atenció. Per tant, és un deure i un aprenentatge que les persones adultes, amb les institucions al capdavant, construïm continguts respectuosos amb els seus drets”, ha apuntat.

Decàleg de recomanacions:

  • Respectar i fomentar els drets, els interessos i el benestar dels infants i els adolescents.
  • Incloure la perspectiva de la infància i l’adolescència als continguts.
  • Contextualitzar i recórrer a fonts expertes.
  • Fer servir un llenguatge respectuós i inclusiu.
  • Evitar les etiquetes relacionades amb la procedència, la filiació o la tutela.
  • Impulsar la participació activa d’infants i adolescents en els mitjans i les xarxes socials.
  • Establir les condicions adients per entrevistar-los de manera curosa.
  • Protegir el dret a la intimitat i a la pròpia imatge de l’infant o l’adolescent.
  • Fomentar un increment de programació infantil i juvenil de qualitat i adequada a la seva edat i maduresa.
  • Contribuir a l’educació mediàtica dels infants i els adolescents.

El document Recomanacions per a una cobertura mediàtica de la infància i l’adolescència amb enfocament de drets desenvolupa cadascun dels epígrafs amb diverses consideracions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram