Ezequiel Soriano, Ona Anglada, Anna Fonoll i Àlex López [foto: Xavier Piqué / UdL].

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha lliurat aquest dimecres la 36a edició dels Premis CAC a la investigació audiovisual. En la categoria de tema obert s’ha distingit el treball Intersecciones, giros y alteridades en la producción documental feminista española contemporánea, tesi doctoral d’Anna Fonoll Tassier, de la Universitat Rovira i Virgili.

I en la modalitat de tema específic s’ha premiat Lectures queer de l’amistat entre gamers. Anàlisi dels discursos sobre amor, sexe i masculinitats en els real person slash de Rubelangel i Septiplier, tesi doctoral d’Ona Anglada i Pujol, de la Universitat Pompeu Fabra.

Com a novetat, enguany els guardons s’han estructurat en dues categories diferenciades, cadascuna dotada amb 3.500 euros. Anteriorment, hi havia una sola modalitat, amb un primer premi dotat amb 5.000 euros i un segon de 2.000.

En aquesta edició, el jurat ha concedit dues mencions especials (sense dotació econòmica): un a L’externalització de la producció als mitjans públics: el cas de la CCMA, treball de fi de grau d’Àlex López Alcalde, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i l’altre a La razón incorpórea del folklore digital. Una etnografía sobre la construcción de valor y sentido de los memes de internet, tesi doctoral d’Ezequiel Soriano Gómez, de la Universitat Oberta de Catalunya.

A la 36 edició dels Premis CAC a la investigació audiovisual s’han presentat 30 treballs de persones investigadores de 17 centres universitaris (tot i que un treball ha estat descartat perquè ja havia estat publicat). Amb tot, la xifra suposa un rècord de participació, ja que fins ara la xifra més alta eren els 20 treballs que es van presentar el 2003 (d’anys anteriors no hi ha dades disponibles).

Acte a la Universitat de Lleida

El lliurament dels 36ns Premis CAC a la investigació audiovisual s’ha celebrat a la Universitat de Lleida. És el tercer cop que el Consell lliura els guardons fora de Barcelona: el 2023 ho va fer a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i el 2024 a la Universitat Rovira i Virgili. La voluntat de l’ens regulador és continuar portant els premis a diferents universitats d’arreu de Catalunya.

“Des del Govern sabem que la recerca en comunicació és una eina poderosa per a interpretar el món que ens envolta. Ens interpel·la per a ser més crítics davant una realitat cada cop més amenaçada per discursos d’odi”, ha assenyalat en l’acte la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat.

Per la seva part, el president del CAC, Xevi Xirgo, ha subratllat la necessitat d’impulsar els Premis: “La recerca en comunicació planteja qüestions fonamentals sobre la regulació, l’ètica, la preservació de la diversitat cultural i la veracitat informativa”, ha remarcat.

El rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, ha felicitat les persones premiades i ha agraït al CAC el seu esforç perquè els mitjans informin de tot el país de forma equilibrada, posant com a exemple les Recomanacions sobre el tractament de la ruralitat als mitjans de comunicació, publicades recentment.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram