El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha donat el vistiplau als comentaris humorístics realitzats en el programa Està passant de TV3 sobre el fet que l’exdelegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, hagués donat un ronyó a la seva dona.

El CAC considera que, “més enllà del seu bon gust o encert”, les expressions satíriques emprades “s’inclouen en l’exercici del dret a la llibertat d’expressió”, i no vulneren les missions de servei públic que estableix la normativa.

Els arguments

Els fets van succeir en l’Està passant del 14 de març, quan Toni Soler i Jair Domínguez van comentar en to satíric una entrevista del programa Espejo público d’Antena 3 a Enric Millo, on es feia referència a la donació d’un ronyó a la seva dona l’any 2012. El Grup de Periodistes Pi i Margall va presentar una queixa davant de l’ens regulador.

El CAC entén que l’Està passant va realitzar una sàtira sobre el tractament que Espejo público va fer de la trajectòria de Millo i que, en un moment de la secció, es van fer comentaris humorístics referents a un aspecte que el programa havia relacionat directament amb l’esfera pública de la persona.

El Consell de l’Audiovisual assenyala que, malgrat que les locucions emprades “puguin esdevenir reprovables tant des de punt de vista social com moral”, entén que es produeixen en un context d’humor i sàtira sobre qüestions d’actualitat política, i no aprecia “l’existència de cap insult o ofensa”.

Vots particulars

L’acord del CAC ha estat adoptat per cinc vots a favor i un vot en contra, el del conseller Daniel Sirera. En un vot particular, l’expresident del PP català diu que Enric Millo és “susceptible de ser objecte de sàtira” per la seva activitat pública, però “no pas en relació amb la seva vida privada, i molt menys quan aquesta sàtira afecta un tema de salut d’un familiar”.

Per la seva part, les conselleres Carme Figueras i Eva Parera, malgrat votar a favor de la resolució, han emès un vot particular concurrent per posar de els seus “dubtes” amb respecte del conjunt del programa, ja que consideren que “no sempre s’hi delimita clarament la sàtira i l’humor de la informació”.

Els dubtes sorgeixen del fet que l’Està passant connecta en directe amb el conductor del Telenotícies vespre, Toni Cruanyes, qui avança els titulars del dia minuts abans que s’emeti.