La setmana passada, RTVE va inaugurar la nova seu del Centre Territorial de Balears, que és una ampliació de l’espai que ja ocupava RNE al carrer Aragó de Palma, on s’ha llogat el pis inferior per poder-hi acollir també TVE, fins ara en una finca als afores. Les noves instal·lacions suposen la unificació de les redaccions de televisió i ràdio, una mesura que es vol implementar en la resta de delegacions.

Segons RTVE, la nova seu té una superfície de 900 metres quadrats, dos estudis de ràdio, un plató de televisió i una redacció digital unificada. A més, a partir de l’abril, el centre estarà plenament integrat en el sistema central digitalitzat.

RTVE Balears compta amb una plantilla de 52 treballadors.

Condicions indignes

La UGT, però, no és tan entusiasta com la direcció, ja que considera que les instal·lacions no són “dignes” per a un Centre Territorial de RTVE, i les qualifica de “piset” més propi d’una televisió local, amb unes dimensions i condicions que no es corresponen amb les necessitats de l’ens. L’organització denuncia que el balear és l’únic Centre Territorial que no compta amb un plató de televisió, sinó amb un set; l’únic ubicat en una comunitat de veïns, i el que té menys metres quadrats.

El sindicat explica que aquest set compta amb 22 metres quadrats (l’habitual és un plató com a mínim de 60), està al mig de la redacció, i per poder emetre les càmeres han d’envair un dels passadissos de pas i s’han de baixar els estors perquè no entri la llum del carrer.

A més, la UGT assenyala que entre els dos immobles amb prou feines arriben als 800 metres quadrats, “moltíssims menys dels requerits”, pels quals es paguen 3.800 euros mensuals amb un contracte de cinc anys.

L’arxiu audiovisual marxa a Madrid

La inauguració del nou Centre Territorial de les Illes s’ha acompanyat amb el trasllat a Madrid del seu arxiu audiovisual, amb més de 12.000 hores d’enregistraments des de 1981, on serà digitalitzat.

Els motius són bàsicament dos. Per una banda, la nova seu no té la capacitat per emmagatzemar les 6.000 cintes (s’han perdut metres quadrats) i a més la normativa ho impedeix (aquest tipus de material altament inflamable no es pot emmagatzemar en un edifici plurifamiliar).

Per altra banda, la direcció de RTVE va rebutjar les alternatives proposades per les administracions balears amb l’argument de la digitalització. Tanmateix, la mesura és també una política de la corporació, que ja ha centralitzat a Madrid sense retorn els arxius audiovisuals físics d’altres centres territorials.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram