El Consell de la Informació de Catalunya ha volgut cridar l’atenció a periodistes i mitjans sobre “la importància que té per a la integritat informativa el respecte escrupolós de la presumpció d’innocència, siguin quines siguin les situacions, les persones i els delictes que se’ls imputen”. Ho ha fet arran de l’anomenat ‘cas Mainat’, destapat per La Vanguardia, que ha tingut un ampli ressò i seguiment en nombrosos mitjans de comunicació.

“Ja de bon començament, les notícies relacionades amb aquest cas han pogut quedar esbiaixades pel fet que les fonts primigènies eren únicament policíaques. Això, com s’ha demostrat abastament arreu en moltes altres situacions, no és cap garantia que les dades revelades siguin fiables al 100%”, assenyala el CIC.

“La manera com s’ha ofert la informació sobre aquest cas, independentment que s’hagin usat més o menys els termes ‘presumpte’ o ‘presumpció’, ha donat per fet que havia existit un intent d’assassinat de Josep Maria Mainat per part de la seva dona”, afegeix al respecte.

Per altra banda, el Consell de la Informació adverteix sobre la “tendència a l’espectacularització” d’algunes notícies que s’han produït darrerament, com són el cas Mainat, però també els de l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, o de l’exmilitant de la CUP, Quim Arrufat. En aquest sentit, el CIC fa una crida a tots els mitjans perquè “mantinguin una línia de rigor informatiu i redoblin els seus esforços per oferir a la societat una informació de qualitat”.

En el seu comunicat, l’entitat recorda a periodistes i mitjans el criteri 10 del Codi Deontològic sobre salvaguardar la presumpció d’innocència: “Tota persona acusada o imputada d’un delicte té dret a la presumpció d’innocència en les informacions i opinions relatives a indagacions, causes o procediments penals. El respecte i la protecció d’aquest dret són vigents des de l’inici de les actuacions policials fins que es provi la culpabilitat en un procés que gaudeixi de les garanties necessàries. Els periodistes evitaran els prejudicis, així com sotmetre els implicats a judicis paral·lels”, diu.