El Consell de la Informació de Catalunya ha rebut diverses queixes per la cobertura “esbiaixada” que alguns mitjans, especialment televisius, han fet dels aldarulls que hi ha hagut arran de la sentència del procés per part del Tribunal Suprem. Unes queixes que s’han produït per “relats sense context, traduccions errònies, i opinions categòriques i sense base en espais informatius”, segons apunta el CIC.

Davant d’aquesta situació, l’entitat recorda que la credibilitat dels professionals de la informació i els mitjans “rau en el respecte a la veritat i la clara distinció entre fets i opinions, un principi immutable des de fa un segle a la premsa de les societats avançades”.

En un comunicat, el CIC recorda a professionals i mitjans el contingut dels dos primers criteris del Codi Deontològic:

  1. Informar de manera acurada i precisa – El professional del periodisme està compromès amb la recerca de la veritat i, conseqüentment, té l’obligació d’acostar-se a la realitat dels esdeveniments amb la màxima fidelitat possible. Els mitjans han d’observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència, i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets.
  2. Evitar perjudicis per informacions sense prou fonament – No s’han d’usar expressions injurioses ni difondre dades imprecises o sense base suficient que puguin lesionar la dignitat de les persones i provocar dany o descrèdit a entitats públiques o privades. El periodista s’ha de posar en contacte prèviament amb els afectats per donar-los l’oportunitat de resposta.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram