En vista de les eleccions al Parlament Europeu d’aquest mes, el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha tornat a posicionar-se contra els blocs electorals i a demanar la seva supressió. Per fer-ho més visible, ha posat en marxa el blog No als blocs on, entre altres informacions, es pot consultar el manifest del CPC contra aquesta “anomalia democràtica”, i on hi ha penjats 25 vídeos de suport de periodistes de mitjans públics i organitzacions professionals de diversos països europeus, així com de reconeguts periodistes catalans.

El Col·legi estén la crida a la societat catalana i la convida a que s’afegeixi a la petició perquè els grups polítics facin el pas i eliminin els blocs electorals.

Considera els blocs sinònim d’ingerència i descrèdit

En el manifest, l’entitat denuncia que fixar un temps i un ordre predeterminat de les notícies de campanya electoral és “una censura prèvia inacceptable en qualsevol democràcia”, que, a més, “dificulta” la comprensió de les informacions, provoca el “desinterès” dels ciutadans i agreuja la seva “desafecció” envers la política.

El Col·legi de Periodista assegura que els blocs són “un estat d’excepció informativa, un atac als ciutadans i a la democràcia”, i posen en entredit el dret a una informació plural, imparcial i sense ingerència política.

El CPC entén que les eleccions europees i la futura Llei Electoral Catalana (LEC) són una “oportunitat d’or” per acabar amb els blocs electorals. En aquest sentit, insta els partits que formen part de la ponència de la LEC a “enterrar definitivament aquest mecanisme antidemocràtic” i reclama que respectin la llibertat de premsa i la independència dels mitjans públics.

“A Europa es demostra des de fa dècades que el respecte a la pluralitat i a la representativitat parlamentària no estan renyits amb la independència dels periodistes. Els blocs electorals no són garantia de pluralitat ni equitat sinó sinònim d’ingerència i descrèdit”, assegura el Col·legi en el manifest. En aquest sentit, recorda que a Catalunya ja existeixen organismes de control que fan el seguiment i alerten, si s’escau, en cas de conflicte.