El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha denunciat que s’hagi aprofitat la pandèmia de la Covid-19 per “agreujar i intentar normalitzar pràctiques antidemocràtiques” respecte a la llibertat de premsa i el dret a la informació de la ciutadania. “Algunes, ja es venien produint, com hem denunciat nombroses vegades, però s’han accentuat fins a límits extremadament preocupants”, adverteix.

Amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, el Col·legi ha llançat un manifest (obert a adhesions) on reivindica el periodisme i els seus professionals com a “essencials” i reclama la recuperació de les llibertats retallades.

En el document, l’entitat assenyala que la pandèmia “no pot ser una excusa” per modificar i limitar les rodes de premsa, ni per no concedir entrevistes, ni per discriminar mitjans, ni per limitar o impedir l’accés als periodistes gràfics, ni per ajornar canvis en els mitjans públics.

El Col·legi de Periodistes afirma que les rodes de premsa s’han de poder fer presencials quan es compleixin els requeriments sanitaris. “Exigim que no es normalitzin les rodes de premsa virtuals, perquè és molt complicat poder fer preguntes i sobretot repreguntes”, apunta. A més, recorda que la manca de presencialitat també dificulta els contactes informals i els off the record que permeten contextualitzar i complementar les informacions.

Respecte a la no concessió d’entrevistes, el CPC recorda que la feina dels periodistes es veu “molt limitada” si no tenen la possibilitat d’interpel·lar directament els responsables polítics, econòmics o socials. “Aquests han de donar explicacions i retre comptes davant de la ciutadania”, subratlla.

El manifest també indica que els periodistes han de poder exercir la seva feina, siguin del mitjà que siguin, i sense vetos. “Són inadmissibles les filtracions interessades per part de les administracions en temes d’interès públic general. S’han d’obrir les portes a tots els mitjans, sense impedir l’accés ni a hospitals, escoles o camps de futbol… com malauradament ha passat”, critica.

El CPC afirma que limitar o vetar els professionals gràfics és “censura” i un “atemptat flagrant” a la llibertat de premsa. “Els ciutadans tenen dret a veure què està passant sense el filtre de l’autoritat de torn”, diu, tot recordat que mostrar-ho és “un acte de responsabilitat” per informar la ciutadania i també un llegat documental. “És imprescindible documentar gràficament aquest moment històric”, ressalta.

Respecte als mitjans públics, el Col·legi de Periodistes exigeix de nou la seva desgovernamentalització i denuncia el “mercadeig en el repartiment de càrrecs”. En aquest sentit, remarca que els mitjans públics “no han de ser moneda de canvi entre partits”, i que els seus directius s’han d’escollir “per concursos transparents i en base a criteris estrictament professionals”. A més, reclama que s’aprovin eines com ara els contractes programa per “garantir l’estabilitat i trencar les dependències dels governs de torn”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram