El Col·legi de Periodistes de Catalunya considera que, pel que fa als mitjans públics, en la darrera legislatura del Parlament “s’han fet passes endavant però massa curtes”. Així doncs, al seu parer no ha estat una legislatura “del tot perduda”, però sí “desaprofitada”.

Per una banda, l’entitat destaca com una “fita important” l’aprovació l’octubre de 2019 per unanimitat de la modificació de les lleis de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, amb “un consens tan necessari en l’àmbit de la comunicació i tan rar de veure”.

El CPC assenyala que la nova normativa és un pas “molt important” per a la professionalització i la desgovernamentalització de la direcció de la CCMA, però “ni molt menys el definitiu”, ja que resta pendent d’aplicar. En aquest sentit, lamenta que, més d’un any després de l’aprovació, no s’ha posat en marxa la renovació d’un consell de govern amb el mandat caducat.

“Els partits han estat incapaços d’aplicar la llei que ells mateixos van aprovar i han tornat a optar pels pactes a porta tancada, els càlculs partidistes i repartint-se la representativitat amb quotes més o menys encobertes, en lloc de permetre un concurs obert, transparent i on es valorin les candidatures per mèrits estrictament professionals”, apunta el Col·legi.

Per altra banda, l’entitat també destaca l’aprovació el passat desembre del nou mandat marc del sistema públic audiovisual català. El primer, aprovat el 2010, portava més de dos anys caducat.

Deures per al 2021

El Col·legi de Periodistes de Catalunya recorda que les promeses dels partits per garantir uns mitjans públics “independents i sostenibles” no s’ha fet realitat, i els insta a treballar-hi “immediatament” tant bon punt arrenqui la nova legislatura.

De cara al nou any, el CPC considera “imprescindible” renovar el consell de govern de la CCMA amb els criteris que estableix la nova normativa i nomenar el personal directiu mitjançant un concurs públic. També reclama acordar un nou contracte programa entre la Corporació i la Generalitat –el darrer va expirar el 2009– i desplegar el mandat marc del sistema públic audiovisual.

Finalment, el Col·legi reclama de nou que els blocs electorals passin “definitivament a la història”, ja que els considera antiperiodisme. “El 2021 comença amb una campanya electoral que ha de servir, un cop més, per reivindicar la feina del periodisme lliure d’ingerències partidistes”, assenyala. A més, demana que els mitjans públics no tornin a ser “arma llancívola” ni en campanya ni fora del període electoral.

“El 2021 s’ha d’aprofitar per passar dels gestos als fets, aplicar la nova llei des del primer dia i avançar de manera decidida cap a uns mitjans més independents, plurals i professionals”, rebla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram