A les 12 hores i 19 minuts d’aquest divendres, Canal 9 ha estat tancada després de 24 anys. Un tancament transmès en directe, produït després que la Policia Autonòmica Valenciana desallotgés el control central d’RTVV arran d’una ordre judicial, i mentre els treballadors cridaven “açò és un colp d’Estat”.

En els minuts previs abans del desendollament, des del plató i els passadissos de Canal 9 també s’han escoltat proclames unànimes de “Fabra dimissió”, “No teniu vergonya” i “RTVV tornarà”.

12 hores intenses, de tensió, emoció i indignació les que s’han viscut a Burjassot des de la matinada, quan el Govern valencià ha fet un primer intent de tancament: només ho ha aconseguit durant unes hores a Ràdio 9 (al dial, ja que ha continuat emetent per internet), fet que ha provocat que els treballadors s’atrinxeressin a la televisió, que ha emès una programació especial sobre el seu propi tancament.

En un inici, un ampli desplegament policial ha impedit que els treballadors que eren a casa i que anaven arribant a Burjassot (de matinada han rebut un correu avisant-los que estaven de permís retribuït i que no tornessin al lloc de treball) poguessin accedir a l’edifici de RTVV, però en un moment de confusió ho han pogut fer. També convidats, com la presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol, Beatriz Garrote, que ha hagut d’entrar per una finestra, i que ha estat entrevistada a la televisió pública per primer cop en més de set anys des de l’accident.

Dos intents fallits

A primera hora del matí ha arribat a la seu de RTVV un tècnic conegut com a Paco ‘Telefunken’, suposadament l’encarregat de tancar les emissions, però en el darrer moment s’hi ha negat i ha marxat. “La meva consciència em diu que no s’apaga, com a mínim per mi”, ha etzibat.

Posteriorment, el delegat d’Iberdrola, a qui han demanat que tallés el subministrament de llum, també s’hi ha negat.

A banda, sobre les 10 h, Ràdio 9 ha tornat a emetre pel dial a través de l’emissora musical, SI Ràdio, i ha restat en antena fins a les 16.35 h.

Denúncia per “usurpació d’instal·lacions”

Els ‘liquidadors’ de l’empresa pública, nomenats aquest dijous al vespre, han presentant una denúncia per “usurpació d’instal·lacions i coaccions” i on es demanava com a mesura cautelar desallotjar els treballadors de la seu a Burjassot. El Jutjat d’Instrucció número 1 de Paterna hi ha accedit i ha ordenat el desallotjament immediat amb l’advertència que, si no es feia de forma voluntària, es procedís a realitzar-se mitjançant la “força policial”.

Des del comitè d’empresa s’ha demanat a la plantilla no oposar resistència de cara als futurs litigis que s’emprendran. Els treballadors així ho han fet, i han rebut la trentena d’agents de policia que anaven a tancar les emissions amb un cordó mentre cridaven “Fabra dimissió”, “no teniu vergonya”, “RTVV tornarà” i el darrer “açò és un colp d’Estat”. Després de 12 hores de resistència, Canal 9 se n’ha anat a negre.

El Govern s’amaga a Ibi

Per la seva part, la reunió setmanal dels divendres del Consell, en aquesta ocasió s’ha celebrat a l’Ajuntament d’Ibi, en un intent d’esquivar la concentració que hi havia prevista a València. Això, però, no ha evitat que es topessin amb les protestes dels habitants d’aquesta població alacantina contra el tancament de RTVV.

En la roda de premsa posterior al ple del Consell, el vicepresident José Císcar, ha estat boicotejat pels periodistes de tots els mitjans, que l’han plantat deixant-lo sol.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram