L’onzena edició del concurs literari Ficcions, l’aventura de crear històries, impulsat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), ha rebut una participació rècord de 3.801 alumnes de 305 centres educatius dels Països Catalans, un increment del 5,79% respecte als 3.593 de l’any passat, fins ara la seva xifra més alta.

Del total de participants, 2.723 alumnes són de Catalunya (un 12,33% més que l’any passat), 584 del País Valencià (+5,61%) i 494 de les Illes Balears (–19,81%).

El concurs Ficcions està enfocat a alumnes de 14 a 18 anys que cursin segon cicle d’ESO, batxillerat o cicles formatius. L’objectiu és promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana, a més d’incentivar la creativitat.

Prenent cinc inicis de novel·la (Curial e Güelfa, anònim; La felicitat d’un pollastre a l’ast, de Marta Soldado,; Les paraules ferides, de Jordi Sierra i Fabra; La bruixa, de Camilla Läzkberg, i Estudi en lila, de Maria Antònia Oliver), els participants han d’escriure un relat dividit en tres capítols i penjar-los a través del web del concurs seguint el calendari d’entrega.

A partir del 24 de març, últim dia per entregar la darrera part del relat, un jurat format per persones vinculades al món literari i de l’educació s’encarregarà d’escollir els guanyadors i els finalistes. La segona quinzena d’abril es faran públics els finalistes, i al maig es lliuraran els premis i diplomes en cinc actes a Palma, Maó, Eivissa, València i Barcelona.