La nova antena al Conflent (foto: Plataforma per la Llengua).

La Plataforma per la Llengua i el Casal del Conflent han instal·lat una antena a Prada que permet fer arribar de nou el senyal dels diferents canals de Televisió de Catalunya i les emissores de Catalunya Ràdio a aquesta comarca de la Catalunya Nord. Feia uns deu anys que al Conflent es reivindicava la recepció dels canals del Principat.

La instal·lació d’aquesta antena permet cobrir una zona habitada per 8.000 persones, i a través de repetidors que s’instal·laran properament s’arribarà a les 16.000.

D’aquesta manera, la comarca torna a rebre les canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals: TV3, 3/24, Super3/33 i Esport3 en televisió, i Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, Catalunya Música i’iCat en ràdio.

La instal·lació de l’antena ha tingut un cost inicial de 7.000 euros, i la Plataforma per la Llengua ha obert una campanya de microdonatius per ajudar a cobrir-lo.

La precarietat dels mitjans en català

A principis dels anys 90, la programació de la CCMA arribava a Prada i el Conflent gràcies a uns repetidors instal·lats a la zona per l’Associació Alentorn i el Sindicat de Televisió del Conflent. Amb la implantació de la TDT i l’apagada analògica es va perdre el senyal dels repetidors.

Fins aquest dijous, la comarca del Conflent no rebia els canals en català. Sí que ho feien, però, certs municipis de la plana del Rosselló gràcies als repetidors ubicats a la torre de Madaloc, al Rosselló, i al pic de Salines, a l’Alt Empordà.

A la zona, l’única ràdio que emet exclusivament en català és Ràdio Arrels. “La situació dels mitjans audiovisuals en català a la Catalunya del Nord és precària”, diu l’ONG del català.

“És molt important que els territoris de parla catalana vegin i escoltin els canals i les emissores en la seva llengua. Per això reclamem un compromís ferm i inequívoc dels quatre estats implicats (Espanya, França, Andorra i Itàlia) per garantir legalment i tecnològicament la reciprocitat total”, assenyala el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram