El Congrés dels Diputats ha aprovat una moció d’Esquerra que insta el Govern espanyol a realitzar les “modificacions legals oportunes” per restringir la definició de producció audiovisual independent a les productores que “veritablement” ho siguin.

Cal recordar que la Llei general de comunicació audiovisual aprovada al maig permet que les filials de cadenes de televisió i plataformes audiovisuals puguin ser considerades com a productores independents. La restricció de la definició es farà a través de la nova Llei del cinema.

La moció ha estat presentada per ERC com a conseqüència d’una interpel·lació urgent sobre la situació de la producció audiovisual independent a Catalunya. El text final ha estat transaccionat amb PSOE i Podem, i el ple del Congrés l’ha aprovat per 195 vots a favor, 100 en contra i 53 abstencions.

La moció aprovada també insta l’Executiu de Pedro Sánchez a avançar en el desenvolupament del pla de suport a la producció audiovisual independent dissenyat conjuntament amb tots els actors implicats.

A més, el text demana avançar en les polítiques per “afavorir la presència d’obres de llengües oficials reconegudes estatutàriament i aquelles que gaudeixin de protecció legislativa en les seves respectives Comunitats Autònomes en el sector audiovisual”.