El Congrés dels Diputats ha admès a tràmit una proposta del PSOE per modificar la Llei de RTVE per tal que es pugui escollir el seu president i el consell d’administració per majoria qualificada. La mesura busca “recuperar la independència de la Corporació RTVE i el pluralisme en l’elecció parlamentària dels seus òrgans”. D’aquesta manera, es tornaria al model implementat el 2006 pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, modificat sis anys més tard amb l’arribada de Mariano Rajoy.

La proposta del PSOE ha estat acceptada a tràmit amb 334 vots a favor i 3 abstencions, de manera que els populars també hi han votat a favor, en una mostra de la fragilitat amb què governa en aquesta legislatura. Si no hagués donat suport, el PP hauria perdut una segona votació al Congrés en menys de dues setmanes.

La modificació socialista proposa que el president de RTVE sigui escollit amb el suport de dos terços del Congrés, mentre que la normativa ara permet fer-ho per majoria absoluta en segona votació. D’aquesta manera, amb l’actual composició, es necessitaria els vots favorables d’almenys tres grups parlamentaris, ja que PP i PSOE es queden a 16 diputats dels 234 necessaris per sumar dues terceres parts de la cambra.

La proposició de llei del PSOE també preveu tornar a comptar amb un consell d’administració de 12 membres, vuit del Congrés i quatre del Senat, els quals necessitarien els vots favorables de dues terceres parts de cada cambra. A més, dos dels consellers corresponents al Congrés serien escollits de nou pels dos principals sindicats a RTVE (com abans de la modificació).

L’abril de 2012, el PP va aprovar un decret llei pel qual podia nomenar un nou president de la Corporació en segona volta sense haver de pactar el seu nom amb l’oposició. Aleshores va justificar la mesura davant les crítiques per la necessitat “desbloquejar” l’elecció del president de RTVE, vacant des de feia nou mesos per la dimissió d’Alberto Oliart.

D’aquesta manera, els populars van poder fer valdre de la seva majoria absoluta per nomenar com a president Leopoldo González-Echenique el juny de 2012, i substituir-lo per José Antonio Sánchez l’octubre de 2014.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram