El nomenament de Luis Javier Alcalá com a cap de l’àrea de nacional dels serveis informatius de TVE, en substitució de Cristina Ónega, que va marxar de la cadena per les pressions polítiques, no ha estat ben rebut pel Consell d’Informatius (CdI).

Segons l’òrgan consultiu, l’elecció d’Alcalá s’enquadra en una “erràtica i no explicada” política de nomenaments per part del director dels serveis informatius, Julio Somoano, que en menys d’un any “ha canviat dues vegades la columna” dels Telediarios sense prendre “cap mesura” per corregir les “males pràctiques” denunciades diverses vegades pel CdI.

Sense experiència

El Consell d’Informatius considera que Luis Javier Alcalá no compleix amb els requisits professionals exigibles per ocupar el càrrec deixat per Ónega, ja que té una dilatada experiència en informació esportiva i en l’exercici de diversos llocs i comeses a RNE, però no li consta que tingui l’experiència prèvia necessària en els assumptes informatius dels que s’ocupa la secció de nacional.

Així, el CdI lamenta que la direcció d’informatius no hagi recorregut a algun professional de la mateixa àrea, que segons l’organisme “ha demostrat el seu rigor i defensa de la independència i el bon quefer amb la direcció de Cristina Ónega, malgrat les pressions de tot tipus que pateix”.

En aquest sentit, recorda que, al setembre, va demanar la destitució del director de continguts, José Gilgado, per la seva “ingerència” i les pressions per una informació del cas Bárcenas elaborada per la secció de nacional.