La sentència de l’Audiència Nacional per la qual ha absolt els encausats pel bloqueig del Parlament del 15 de juny de 2011, entre altres qüestions fa referència a la funció de control dels mitjans de comunicació per justificar els excessos que es van produir per part dels manifestants.

“Quan les vies d’expressió i d’accés a l’espai públic es troben controlats per mitjans de comunicació privats, quan sectors de la societat tenen una gran dificultat per fer-se sentir o per intervenir en el debat polític i social, resulta obligat admetre cert excés en l’exercici de les llibertats d’expressió o manifestació si es vol dotar d’un mínim d’eficàcia a la protesta i a la crítica, com a mecanismes d’imprescindible contrapès en una democràcia que se sustenta sobre el pluralisme, valor essencial, i que promou la lliure igualtat de persones i grups perquè els drets siguin reals i efectius, com enuncia la Constitució en el seu títol preliminar”, assenyala la sentència signada pels magistrats Manuela Fernández de Prado i Ramón Sáez Valcárcel (el tercer, Fernando Grande-Marlaska, es decantava per condemnar els implicats).

El periodista Antoni Dolz, entre els absolts

Entre els encausats hi havia el reporter gràfic Antoni Dolz, que cobria el bloqueig per a La Tele i anava amb els distintius de premsa, que ha estat absolt perquè, segons els magistrats, no s’han acreditat les acusacions contra ell. En el seu moment, el Sindicat de Periodistes, al qual està afiliat, en va demanar l’arxivament de la causa.

La Fiscalia demanava per als 19 acusats cinc anys i sis mesos de presó per delictes contra les institucions de l’Estat. Tots ells han estat absolts, i només un, José María Vázquez, ha estat condemnat per una falta de danys a quatre dies de localització permanent per pintar amb un esprai la jaqueta de l’aleshores diputada del PSC Montserrat Tura.

Govern, Parlament i Fiscalia ja han anunciat que recorreran la sentència davant del Tribunal Suprem.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram