El passat mes de juny, la Fiscalia Provincial de Barcelona va exigir a 18 mitjans que facilitessin en 48 hores les imatges dels aldarulls pel bloqueig dels indignats al Parlament. Amb més o menys grau de col·laboració, els mitjans van accedir-hi, tot i aixecar algunes protestes.

Ara, el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) denuncia que la petició d’imatges s’ha convertit “en un fet habitual”, però que la Fiscalia ha anat més enllà i ara també “exigeix” les dades dels seus autors, cosa que qualifica de “molt preocupant”. A més, argumenta que, segons un informe jurídic encarregat al juny, la cessió d’imatges només és obligatòria amb una ordre judicial.

Crida a la desobediència

En un comunicat, el Col·legi exposa un doble problema. Per una banda, diu que el Govern de la Generalitat “es creu amb el dret a exigir imatges, propietat exclusiva dels mitjans, per fets com una vaga de funcionaris de presons”. Per l’altra, que algunes direccions d’informatius han fet cas “una vegada més sense ni tan sols interposar recursos judicials contra aquest abús”. En aquest sentit, demana als mèdia que no obeeixin i que recorrin al CPC per fer força conjuntament.

Per al Col·legi, tot plegat només pot provocar un augment de la percepció que els mitjans són “una prolongació del poder executiu”, i que incrementi “l’animadversió” d’alguns sectors socials contra els professionals que informen al carrer.

Per això, a més de lamentar l’actitud del Departament d’Interior, el CPC demana a la Fiscalia que respecti la independència de la professió. “Els periodistes no som detectius ni molt menys confidents”, afirma en el comunicat.

Per convèncer els mitjans de la desobediència, posa com a exemple que, al reglament intern de RTVE, hi diu el següent: “En condicions ordinàries, els materials no emesos han de mantenir-se com a materials exclusius de l’activitat professional, i no estan disponibles per a ningú si no hi ha una ordre judicial. Però fins i tot aquesta ordre es pot impugnar si el lliurament pot crear problemes a professionals o col·laboradors ocasionals i posa en perill l’obtenció de nous materials d’interès públic.”

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram