Aquest dilluns es va posar en marxa Crònica Global, un nou diari digital sorgit d’El Debat i La Voz de Barcelona. La nova capçalera compta amb edicions en castellà i català, tal com feia eldebat.cat, i és el resultat de les negociacions mantingudes durant el darrer any amb l’objectiu d’unir sinergies.

El director de Crònica Global és Alejandro Tercero, fundador de La Voz, mentre que l’exdirector d’El Debat, Francesc Moreno, és el president del consell editorial. Aquest està format per Toni Bolaño, Francesc de Carreras, Joaquim Coll, Joan López, Pablo Planas i Ignacio Vidal-Folch. La titularitat de l’empresa editora, Crònica 2013 SL, es divideix al 50% entre Tercero i Moreno.

El director del nou mitjà assegura que el projecte aspira a convertir-se en un “referent” a Catalunya en un moment en què els ciutadans “mereixen més anàlisi que propaganda” a l’hora d’informar-se. D’entrada, el digital compta amb quatre seccions temàtiques (política,economia, mitjans i internet, i cultura), però amb el temps n’anirà incorporant de noves.

Oposició al procés sobiranista

Els membres del consell editorial, en una carta fundacional, expliquen que crònicaglobal.com arriba per cobrir un espai que consideren “infrarepresentat” a internet: “El de tots aquells ciutadans de Catalunya que creuen en els principis recollits a la Constitució de 1978”.

En el document, manifesten que “en un món canviant i amb conflictes de tot tipus” com l’actual, la informació és “més important que mai”, i “més encara en una Catalunya fracturada pel debat independentista”.

El nou mitjà afirma que no té vincles amb cap formació política, que oferirà una informació veraç i opinions plurals, i que contribuirà al debat “amb criteri propi, sense desqualificacions, sense menyspreus, sense amenaces i mostrant tots els arguments possibles, amb especial dedicació a la veracitat de la informació”.

Les dues capçaleres de les que sorgeix Crònica Global coincidien en la seva oposició al procés sobiranista: eldebat.cat, nascut l’any 2005, amb una línia editorial propera a les tesis de l’actual PSC, i vozbcn.com, creat el 2008, proper a Ciutadans.

Sense subvencions

Crònica Global, que renuncia a sol·licitar subvencions públiques, es finançarà principalment mitjançant la publicitat, però també ha endegat un sistema de subscripcions (a partir de 4 euros mensuals) com a “complement imprescindible per mantenir la independència empresarial”. Els subscriptors gaudiran de beneficis com poder comentar les notícies o l’assistència a fòrums amb personalitats del món polític, econòmic i cultural.