Moment de la detenció del fotoperiodista Albert Garcia (foto: Miquel Codolar / ACN).

El fotoperiodista d’El País Albert Garcia, detingut per la Policia espanyola el 18 d’octubre quan cobria els aldarulls postsentència a la pl. Urquinaona de Barcelona, ha negat haver agredit cap agent.

Garcia, que aquest divendres ha declarat com a investigat al Jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona, ha explicat que només es va queixar quan uns policies el van apartar de males maneres mentre feia fotos d’una detenció a la zona. A més, també ha negat haver agredit hores abans un altre agent per permetre que un altre detingut fugís, tal com diu l’atestat policial.

No signa la transcripció de la declaració

Albert Garcia ha declarat al Jutjat sense la presència del lletrat de l’administració de justícia i sense enregistrar-se amb vídeo, com és habitual. Tampoc hi havia la fiscalia. Cada cop que el reporter gràfic acabava una resposta, el magistrat instructor la resumia en veu alta a una funcionària, que la transcrivia amb ordinador.

Quan ha acabat tota la declaració, Garcia ha repassat la transcripció i ha al·legat que hi havia un parell de punts que no quedaven prou fidedignes al que havia dit ell. Ha demanat poder-los modificar, però el jutge s’hi ha negat, així que l’advocada i el fotoperiodista s’han negat a signar la declaració i presentaran un escrit de queixa formal per explicar la seva versió exacta dels fets.

Aquest divendres també estava prevista la declaració d’un dels dos agents que signa l’atestat contra Albert Garcia, però no ha comparegut i ha demanat declarar per exhort des dels jutjats de Valladolid, on viu. Aquest sistema consisteix en què la persona declara davant d’un jutge diferent al que porta el cas, queli fa les preguntes que considera pertinents. La defensa ja ha dit que, si s’acorda aquest sistema, s’hi oposarà.

Els fets

El passat 18 d’octubre, Albert Garcia va ser colpejat i reduït per agents de la Policia espanyola a la ronda de Sant Pere amb Pau Claris, sobre les 22.30 h, just després de fotografiar com es detenia un jove de manera violenta. Quan els companys van demanar explicacions als agents de per què se l’enduien emmanillat i amb evidents mostres de dolor, van argumentar que havia empentat un agent, cosa que alguns testimonis van negar.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, la Federació de Sindicats de Periodistes, la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació i la Federació Internacional de Periodistes van reaccionar immediatament condemnant la detenció –difosa massivament a les xarxes socials– i exigint el seu alliberament.

Finalment, Albert Garcia va ser posat en llibertat a les 3.30 h sense passar a disposició judicial, a diferència d’altres detinguts durant aquella setmana.