La Sala Polivalent del Mercat de La Florida de l’Hospitalet de Llobregat acull fins al 25 de març l’exposició Un día cualquiera, del fotoperiodista Manu Brabo, un recorregut fotogràfic per les guerres, els conflictes i les revolucions que han marcat l’inici del segle XXI a l’Orient Mitjà. Organitzada per National Geographic, aquesta és la primera exposició individual de Brabo, guanyador d’un Premi Pulitzer el 2013 per la seva cobertura de la guerra civil a Síria.

Un día cualquiera està formada per treballs realitzats des de 2011 i ofereix una perspectiva personal sobre la realitat quotidiana que es viu en aquests territoris. Amb aquesta exposició, el fotoperiodista busca “dotar l’espectador d’informació i elements d’anàlisi que ajudin a comprendre les tragèdies que assolen avui en dia la regió i que estan condicionant, en gran mesura, les polítiques i pors d’una Europa convulsa”.

Manu Brabo assegura que li ha costat molt trobar imatges que representin “la vida quotidiana”, ja que totes les situacions retratades venen condicionades per la situació de guerra: “Tot forma part d’una obra, on cada acte, escenari i situacions són conseqüència i víctimes del guió que els envolta i que no els hi dona sortida”.

El fotoperiodista explica que ha captat “el millor i el pitjor de l’ésser humà”. Des d’herois i heroïnes anònims que creuen carrers amb franctiradors per aconseguir pa; veïns que s’han deixat la pell regirant els enderrocs on reposen vells, dones i nens; metges que arrisquen la seva vida i mantenen hospitals oberts tot i els bombardejos, activistes o bombers; fins a gent amb odi sense mesura, els més defallits “en un món on la violència és el seu bagatge, el seu hàbitat, el seu terreny i el seu fertilitzant”.

Un día cualquiera s’ha programat en el marc del Districte Cultural de l’Hospitalet, el projecte que vol convertir la cultura en un motor de transformació i una aposta pel creixement de la ciutat, tant en l’àmbit social com en l’econòmic.