El futur pol digital i audiovisual que s’ubicarà a les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs ha rebut un nou impuls estratègic dins l’aposta del Govern per consolidar Catalunya com a hub digital europeu de referència internacional, també en l’àmbit de la indústria audiovisual i cultural.

L’Executiu ha acordat que, a partir d’ara, el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i el Departament de Cultura liderin aquest projecte considerat estratègic, el qual té per objectiu transformar les Tres Xemeneies i el seu entorn en un centre referent a escala mundial en producció, recerca, capacitació i especialització professional i de serveis per als sectors audiovisuals i de continguts digitals. La idea és fer-hi un parc tecnològic i formatiu de nova generació, dotat d’infraestructures i serveis avançats amb vincles a escala local, nacional i internacional.

Així doncs, a les Tres Xemeneies es posarà en marxa el Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc, un projecte de país basat en un model de col·laboració público-privada que vol esdevenir un centre europeu de referència de l’audiovisual i de les indústries creatives i de continguts digitals.

El Govern remarca que, a més de “l’impacte” que tindrà aquest projecte en l’impuls, creixement, generació i atracció de talent i projecció internacional d’aquests sectors, i per extensió, de l’ecosistema digital i d’innovació catalans, el nou hub afavorirà “la reactivació econòmica, la regeneració urbana i social del territori, la formació i capacitació de la ciutadania i la transformació ecològica i digital de Catalunya”.

Emplaçament estratègic

El projecte del Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc es desenvolupa en el marc del pla director urbanístic (PDU) del front litoral en l’àmbit de les Tres Xemeneies que està tramitant el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. El PDU vol donar sortida a la transformació d’un emplaçament considerat de “gran potencial” per la seva ubicació i característiques, i suposa replantejar les Tres Xemeneies com a part del patrimoni industrial col·lectiu del país.

El Govern considera que els terrenys i edificis inclosos en el PDU de les Tres Xemeneies són idonis per ubicar-hi el hub per les seves característiques, per la bona connectivitat i la ubicació en el front marítim, amb espai per a activitat industrial i equipaments, i enmig d’un ecosistema de projectes energètics i de formació i recerca, com ara el Campus de la UPC Diagonal-Besòs.

L’Executiu recorda que el futur Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc té com una de les “pedres angulars” la Barcelona Cable Landing Station, el primer port digital de cables submarins d’àmbit internacional de Catalunya, ubicat a Sant Adrià de Besòs.

Aquest port digital s’entén com una infraestructura “clau”, ja que convertiria Catalunya en un “hub de connectivitat internacional de primer ordre i pol d’atracció de grans inversions dels principals operadors i proveïdors globals d’internet, a més de multiplicar les oportunitats de negoci internacional de l’ecosistema digital català”.

Acord institucional per impulsar un pol digital i audiovisual a les Tres Xemeneies