El passat dimarts, representants d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es van reunir a la Moncloa amb el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, i el seu equip, per demanar que s’alci el veto a la tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió sense Fronteres, imposat des del setembre.

Al final de la trobada, Jáuregui va assegurar que el Govern espanyol aixecaria el veto “en un futur immediat” i que, a principis de setembre, es sotmetria a la votació de presa de en consideració al Congrés. Si el resultat fos positiu, s’iniciaria així el procés de tramitació de la ILP.

En aquest sentit ACPV confia en què la iniciativa compti amb el suport “sense excepció” de tot l’espectre polític, malgrat ser conscient que el procés serà “complex i laboriós”.

A la reunió van assistir el president d’ACPV, Eliseu Climent; la presidenta de la comissió promotora de la ILP, Mercè Teodoro; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner; el president de la Real Academia Galega, Xosé Luis Méndez Ferrín, i el secretari d’Euskaltzaindia, la Reial Acadèmia de la Llengua Basca, Xabier Kintana.

El mateix dimarts de la trobada amb el ministre, l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), seu d’Acció Cultural, va acollir el comitè d’experts de la Unió Europea que vigilen l’aplicació i compliment dels manaments de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, on van demanar a diverses entitats la seva opinió respecte al compliment d’aquesta per part del Govern espanyol.

Entre altres temes, els representants de les entitats van traslladar al comitè els incompliments de la Carta en diversos apartats, i els va fer saber el tancament de TV3, la imposició de multes a ACPV per part de la Generalitat i la manca de premsa en català al País Valencià.

Entre les entitats representades, a part d’Acció Cultural, hi havia Escola Valenciana, El Tempir d’Elx, STEPV, i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València.