L’Executiu de Pedro Sánchez finalment no ha concedit l’ajut de 15 milions d’euros a les televisions privades estatals aprovats a l’abril com a compensació per l’afectació de la pandèmia del coronavirus

La retirada de la mesura ha estat comunicada per la Comissió Europea en resposta a l’eurodiputat Carles Puigdemont, qui va qüestionar la subvenció a fons perdut. “Vam denunciar a la CE una pràctica molt sospitosa i visiblement irregular. Espanya ha hagut de rectificar, després que la CE s’interessés pel que vam denunciar. Un altre fiasco”, piulava dijous Puigdemont.

En el marc de les mesures estatals de suport a l’economia arran de la crisi sanitària, la CE va establir que les ajudes eren compatibles amb el Tractat de Funcionament de la UE si “no superen els 800.000 euros per empresa en forma de subvencions directes, bestretes reemborsables o avantatges fiscals o de pagament”.

A l’abril, Carles Puigdemont va preguntar a la CE si la subvenció de 15 milions a les TV privades estatals era compatible amb les mesures temporals decretades. “Investigarà la Comissió si hi ha una violació de la competència entre aquelles empreses d’àmbit estatal que rebran ajuts i les regionals o locals?”, qüestionava. La resposta és que el Govern espanyol ha retirat la mesura.

El Consell de Ministres va aprovar l’ajut a les TV privades estatals per “compensar una part dels costos (…) derivats de mantenir durant un termini de sis mesos determinats percentatges de cobertura poblacional obligatòria”. L’objectiu, deia l’Executiu, era que els prestadors del servei de comunicació audiovisual “puguin gaudir d’una major liquiditat per a l’adequada prestació d’aquest servei essencial”.

Que el primer ajut del Govern de Pedro Sánchez als mitjans de comunicació –i a la llarga l’únic– fos per al sector de les TV privades, encapçalat pels grups Mediaset i Atresmedia que van tancar el 2019 amb beneficis a l’alça, va ser força criticat.