El Govern ha anunciat un pla d’acció per impulsar la llengua catalana en els assistents virtuals de veu, amb mesures per als propers tres anys valorades en 1,5 milions d’euros.

El projecte preveu la creació d’un motor públic de veu en català amb mòduls oberts de reconeixement de la parla (ASR), interpretació del llenguatge natural (NLU), gestió del diàleg (DM), generació de resposta (NLG) i síntesi de parla (TTS).

Aquests mòduls es posaran a disposició de l’Administració de la Generalitat per a l’aplicació en serveis públics per garantir que es prestin en català, i també a disposició d’empreses privades, organitzacions i altres administracions que vulguin incorporar la veu en català a la seva oferta de productes i serveis.

El desenvolupament del motor costaria poc més de 700.000 euros i se’n preveu la plena operativitat en tres anys des de l’inici del projecte.

L’objectiu que es proposa també és que el servei de veu en català sigui progressivament adoptat i desenvolupat per la iniciativa privada, com va passar amb els sistemes de traducció automàtica dels primers anys 2000.

Altres mesures

El pla d’acció del Govern també preveu estimular la creació d’experiències de veu en català per ampliar el nombre d’aplicacions en aquesta llengua vinculades als assistents d’iniciativa privada com Google Home o Alexa d’Amazon. L’objectiu és dinamitzar un sector que es preveu que els propers anys tingui un gran protagonisme amb la incorporació progressiva de les interfícies digitals de veu a les actuals basades en pantalles i teclats.

La iniciativa també contempla impulsar accions de sensibilització entre el sector empresarial i la ciutadania per promoure l’oferta i el consum d’experiències de veu en català.

A més, s’obriran línies de subvenció per valor de 300.000 euros per promoure l’ús del català en el món digital impulsades tant per la Direcció General de Política Lingüística com per la Direcció General de Societat Digital.

Per altra banda, en el marc dels acords per impulsar la llengua en catalana en el món digital, el Govern ha intensificat la relació amb els diversos proveïdors de serveis de veu (Google, Amazon i Apple, entre d’altres) i dona suport a iniciatives de codi obert en català que incideixin en tecnologies d’intel·ligència artificial o d’aprenentatge profund, a més de la promoció d’una indústria pròpia d’aplicacions complementàries en català que enriqueixin amb capes culturals i lingüístiques aquestes tecnologies.

Un àmbit d’oportunitats

“És el moment idoni per garantir que la llengua catalana sigui present en aquest nous ecosistemes i segueixi exercint les seves funcions culturals i socials”, ha ressaltat la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

“Els assistents virtuals amb veu faciliten noves oportunitats d’aprenentatge, ús i difusió del català en nous mitjans digitals i és un nou mecanisme per a la normalització de la llengua catalana”, ha afegit Vilallonga en la inauguració de la Jornada sobre assistents de veu i llengua catalana, s’ha celebrat aquest divendres al Movistar Centre de Barcelona.

“Els assistents de veu van guanyant presència en les nostres vides a través dels aparells que utilitzem diàriament” i, per tant, ”el món digital és un àmbit d’oportunitats per al català com ho va ser en el seu dia el .cat”, ha assenyalat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

En aquesta línia, ha recordat el ”repte fonamental d’incrementar en correspondència amb les dimensions demogràfiques de la llengua tant l’oferta com el consum de productes digitals en català”. El conseller també ha dit que l’objectiu és que el servei de veu en català sigui progressivament adoptat i desenvolupat per la iniciativa privada.

Puigneró ha remarcat que el Govern “està fermament compromès a promoure l’ús del català en el món digital”, tot recordant que ”el desembre de 2018 vam aprovar un acord de Govern per promoure i impulsar l’ús del domini .cat i la presència del català a internet i en les tecnologies digitals”.