El Govern està treballant per resoldre l’execució de la sentència que anul·la l’acord de setembre de 2005, pel qual s’establia el procediment de concessió de la TDT local pública, ja que es van reservar incorrectament 13 dels 37 canals. La normativa establia que, a cadascun dels 24 múltiplex destinats a les 21 demarcacions definides en el mapa de la TDT local catalana, se n’havia de destinar un de públic per a les corporacions locals, i “excepcionalment” se’n podia demanar un segon.

Per al Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC), però, el Govern no va justificar suficientment l’excepcionalitat en els casos on es va reservar més d’un canal públic. Les demarcacions afectades són Barcelona, Cornellà de Llobregat, Sabadell, Granollers, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Girona, Blanes, Olot, Reus i Balaguer (les dues primeres amb dos canals i la resta amb un).

Les emissions no corren perill

Ara, el Govern o bé ha de justificar degudament l’excepcionalitat i “reproduir” l’acord del 2005, o bé explicar l’excepcionalitat “només en els supòsits que es pugui justificar”, segons expliquen a Comunicació 21 des de la Secretaria de Comunicació de la Generalitat. Si hi hagués algun canal que no es pogués justificar, aleshores hauria de sortir a concurs.

Amb tot, es remarca que “en cap cas” l’anul·lació de l’acord implica que les emissions públiques es quedin sense espai físic per emetre, perquè la llei obliga a reservar un canal de cada MUX a les corporacions locals. En aquest sentit, des de la Secretaria se subratlla que la sentència és contra l’acord de Govern de 2005, i no contra l’adjudicació de llicències del 2006. A més, es destaca que la “immensa majoria” dels 13 canals reservats sense la deguda justificació “no s’han posat mai en funcionament”.

L’empresa demandant ja ha fet suprimir nou canals de la TDT estatal

L’acord de Govern va ser denunciat per l’empresa Infraestructuras y Gestión 2002, la mateixa que ha aconseguit que el Tribunal Suprem hagi instat el Govern espanyol a eliminar nou canals de la TDT estatal. El març del 2010, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va resoldre a favor l’empresa anul·lant l’acord, però la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i Badalona van recórrer. El novembre del 2013, el Tribunal Suprem va rebutjar els recursos ratificant la sentència del TSJC.

El passat 7 de gener, el TSJC va enviar una interlocutòria a la Generalitat on ordenava executar la sentència. Infraestructuras y Gestión 2002, com que no en veia els resultats, va enviar un escrit el 25 de març on insta el Tribunal a què es compleixi la sentència i on demana una sanció de 1.000 euros per cada dia que passa sense que s’executi. Amb tot, el 18 de febrer, el Govern va complir una part del dictamen del TSJC publicant al DOGC la part dispositiva de la sentència.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram