L’Executiu d’Alberto Fabra ha optat per aprovar un decret llei que modifica la normativa de RTVV mitjançant el qual pot nomenar directament els càrrecs vacants sense passar per les Corts. La mesura ha arribat per la via urgent amb l’objectiu d’intentar impedir unes emissions autogestionades pels treballadors i tornar a controlar una RTVV governada pels consellers proposats per la oposició després de la dimissió dels del PP, així com de la directora general, Rosa Vidal.

Només entrar en vigor el canvi, el Consell ja ha nomenat Ernesto Moreno com a nou director general, i José Serralde, Bartolomé Orozco, Lluís Bertomeu, Vicente Burgos i el mateix Moreno com a nous membres del consell d’administració. El nou director general, que serà l’encarregat de liquidar l’empresa, fins ara era subdirector de gestió del CulturArts, ens creat per racionalitzar el sector cultural. Anteriorment havia estat gerent del Palau de les Arts Reina Sofia i de Teatres de la Generalitat.

Abans d’aprovar-se el decret, els quatre membres del consell d’administració proposats per l’oposició (Rosa Solbes, Xelo Miralles, Rafael Xambó i Manuel S. Jardí), havien realitzat un ple on han acordat instar el Govern valencià a readmetre els treballadors acomiadats i a mantenir el servei públic que oferia RTVV. A més, també instaven les Corts a iniciar en la “major brevetat” els tràmits per nomenar els nous consellers.

Mesures urgents per ‘restablir’ el servei públic

El decret llei, publicat en un número extraordinari del Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, justifica els canvis per la situació “d’absència” de govern i administració que “impedeix” el compliment dels principis d’actuació que marca la llei, així com la programació establerta en el contracte programa.

A més, argumenta que la “greu” situació creada requeria l’adopció de “mesures urgents” que “asseguressin” l’administració de l’empresa i el “restabliment del funcionament normal del servici públic”, cosa que en el marc legal vigent fins ara no es podia fer “de forma immediata”.

En concret, el decret habilita la junta general perquè nomeni provisionalment els càrrecs vacants, inclòs el de director general, si com a conseqüència del cessament, destitució o renúncia dels membres del consell d’administració aquest no pogués “aconseguir el quòrum necessari per adoptar acords”.