El Grup de Periodistes Ramon Barnils considera que la “persecució” contra el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, és un “atac sense precedents” al dret a la informació i “posa en risc” el periodisme d’investigació.

A la “preocupació” per la detenció d’Assange a l’abril, ara s’hi suma l’actuació de la Fiscalia dels Estats Units, que li imputa 17 nous càrrecs per suposadament violar la llei d’espionatge pel seu rol en obtenir i publicar documents militars i diplomàtics secrets el 2010.

La seva detenció es va produir per una ordre d’extradició dels EUA que li atribueix el delicte de “conspiració” per haver ajudat l’antiga analista d’intel·ligència de l’exèrcit nord-americà, Chelsea Manning, a desxifrar una contrasenya dels equips del Departament de Defensa per accedir als seus documents i comunicacions classificats.

El Grup Barnils alerta que l’actuació del Govern estatunidenc podria establir un “precedent perillós” a tot el món. “La persecució de la Fiscalia americana obre una porta per criminalitzar activitats que són crucials per als periodistes d’investigació que escriuen sobre afers de seguretat nacional: animar les fonts a proporcionar informació secreta amb valor informatiu, obtenint-la sense el permís del govern i després publicant-ne trossos”, assenyala en un comunicat.

L’entitat considera “irrellevant” si Julian Assange és periodista o no: “en termes de llibertats de premsa, el que importa és que les activitats ‘periodístiques’ –siguin dutes a terme per a un ‘periodista’ o qualsevol altra persona– quedin fora de tota criminalització”, remarca el Grup Barnils.