El Grup de Periodistes Ramon Barnils assenyala que la conversa intervinguda per la Guàrdia Civil entre Pilar Rahola i David Madí posa de manifest que els partits polítics i els seus entorns “exerceixen pressions” sobre els mitjans de comunicació públics. Aquestes, però, recorda que “no són noves ni exclusives” d’aquest cas, si bé en la majoria de vegades “no en tenim constància de forma pública o són més subtils”.

L’entitat assenyala que el debat generat arran de la conversa filtrada “arriba en un moment delicat en la governança de la CCMA”, i ressalta que un any després d’entrar en vigor la modificació de la Llei de la Corporació encara no se n’ha renovat el consell de govern, format per quatre membres dels set que es permeten (abans de la reforma eren sis), tots amb el mandat caducat. “Lamentem que els partits polítics aprofitin aquesta situació –de la qual són responsables– per exercir pressions a una televisió pública cada cop més fràgil”, afirma el Grup Barnils en un comunicat.

“La voluntat d’utilització política de TV3 i dels mitjans de la CCMA no és nova ni exclusiva d’aquesta situació de fragilitat, sinó que s’ha dut a terme des de la mateixa creació de l’ens. El repartiment de les cadires al consell ara fa dos anys entre partits polítics n’és un exemple més malgrat que els perfils que es van anunciar sí que tenien trajectòria al sector. Però, tal com vam dir al Parlament el 2017 amb motiu de la reforma de la Llei, no n’hi ha prou: reivindiquem un cop més la necessitat d’uns mitjans públics independents i de l’elecció dels seus càrrecs en funció dels seus mèrits professionals”, afegeix.

El Grup Barnils recorda que TV3 es troba “en un moment crític” quant a la definició del model, el finançament, el paper en el foment de la llengua catalana i la seva projecció de futur. “Sense una aposta política decidida per enfortir la governança i el prestigi dels mitjans públics, difícilment recuperaran el seu paper de centralitat”, rebla l’entitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram