El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha demanat “responsabilitat” a periodistes i mitjans de comunicació, just després de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem al procés independentista. “Només amb rigor i compromís podem recuperar un periodisme amb prestigi social imprescindible per a una democràcia de qualitat”, subratlla.

L’entitat ha exposat en un comunicat una sèrie de consideracions en relació al paper dels mitjans dels darrers mesos, i ha mostrat la seva preocupació pel “triumvirat polític-periodístic-judicial en la resposta dels poders de l’Estat a l’independentisme”.

En concret, el Grup Barnils recorda que el paper d’alguns periodistes i mitjans “ha contribuït activament a criminalitzar l’independentisme a ulls de l’opinió pública espanyola i a presentar-lo com un moviment violent”, cosa que s’ha analitzat repetidament des de l’observatori Mèdia.cat.

També retreu que en diversos casos no s’hagi respectat la presumpció d’innocència dels acusats, tant pel que fa als polítics i activistes jutjats al Tribunal Suprem com amb les detencions de membres dels CDR de l’any passat i les més recents de setembre.

El Grup Barnils igualment critica les filtracions de la sentència. “Si bé la responsabilitat penal (que dubtem que arribi a ser investigada) de les filtracions és i ha de ser de qui les filtra, no dels periodistes que les publiquen, contribuir a les especulacions sobre les penes no contribueix a la responsabilitat social que hauria de tenir el periodisme davant de fets tan greus”, argumenta.

L’entitat també recorda els atacs a la feina dels periodistes en manifestacions i actes “de qualsevol signe polític”, i remarca els casos “especialment greus protagonitzats per l’extrema dreta” contra professionals i mitjans catalans. En aquest sentit, subratlla que aquest tipus d’atacs “han estat utilitzats com a arma per contribuir també a la criminalització de l’independentisme, exacerbant i espectacularitzant les agressions patides per informadors en actes independentistes”.

I afegeix: “Totes les agressions són condemnables, però s’han explotat aquelles patides per determinats mitjans mentre se n’han obviat d’altres, creant un retrat molt poc fidel de les amenaces més serioses contra el dret a la informació”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram