Enric Borràs, durant la seva intervenció (foto: Transatlantic Leadership Network).

El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs, ha participat en la primera conferència TLN Freedom of the Media, impulsada per l’organització Transatlantic Leadership Network, celebrada aquesta setmana a Washington. Borràs ha intervingut per parlar sobre la llibertat d’informació i les amenaces al periodisme als Països Catalans i a l’Estat espanyol.

El president del Grup Barnils va participar dimarts en la tertúlia Illiberal Democracy: Editorial Independence and Europe, juntament amb els periodistes Željko Ivanović, CEO i editor en cap de Vijesti.me, de Montenegro, i Mujo Selimović, d’Oslobodjenje Media Group, de Bòsnia i Hercegovina.

En la seva intervenció, Enric Borràs va exposar les amenaces i els impediments a la feina dels professionals de la informació, i va fer èmfasi en el paper del Grup Barnils a l’hora de denunciar-ho. “L’Estat espanyol no té un ecosistema mediàtic sa, ni prou segur ni prou lliure, i que les implicacions d’això sobre la salut democràtica espanyola són evidents”, va concloure.

Borràs va destacar els projectes de l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat i del Mapa de la Censura, ambdós impulsats pel Grup Barnils, en la lluita contra la censura i les amenaces al periodisme, i en va repassar les dades més importants recollides els darrers anys. També va aprofitar l’actualitat mediàtica per exemplificar les dades amb els casos de Jair Domínguez i Ricard Ustrell, que aquesta setmana declarat als jutjats per la seva feina o opinions.

El president de l’entitat també va repassar la situació de la llibertat d’opinió i premsa a l’Estat espanyol i el paper que hi juguen l’anomenada Llei mordassa i l’amenaça creixent dels Litigis Estratègics Contra la Participació Pública (SLAPP, per les sigles en anglès).

Enric Borràs va apuntar al discurs de l’odi i el creixement de l’extrema dreta com a perills per a l’exercici del periodisme lliure. A més, va criticar la concentració mediàtica a l’Estat espanyol, la qual suposa un “risc” per a la independència dels mitjans.

Les jornades organitzades per Transatlantic Leadership Network han reunit professionals i representants d’entitats del món mediàtic i periodístic dels Estats Units, Europa i l’Orient Mitjà.