El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha posat en marxa l’Observatori de la cobertura de les violències masclistes als mitjans de comunicació (OVM). La seva missió és analitzar com els mitjans de comunicació tracten els assassinats per violència masclista o feminicidis; l’assetjament, les agressions i els abusos sexuals, així com la violència física, psicològica, ambiental, econòmica, psicològica o institucional contra les dones i altres manifestacions de les violències masclistes que es produeixen als Països Catalans.

L’OVM, que compta amb el suport econòmic de l’Institut Català de les Dones, publicarà un article a la setmana. El primer és sobre la cobertura mediàtica de les agressions a persones LGBTI+ del passat estiu. Altres articles que ja estan en marxa tractaran aspectes com la cobertura mediàtica de les violacions grupals als Sanfermines, Manresa o dels jugadors de l’Arandina; les violències invisibilitzades a les principals capçaleres durant el confinament, o les violències digitals contra activistes feministes.

Tot i que l’OVM ha començat a publicar aquest dimecres, el projecte es va iniciar el 2019 amb la coordinació de Joana Garcia Grenzner i la participació d’Isabel Muntané. Així doncs, enguany s’amplia la cobertura a fets destacats de 2020, a partir de la coordinació de Meritxell Rigol, periodista especialitzada en drets de les persones LGBTIQ+ i violències masclistes. El marc teòric i metodologia ha estat elaborat per Joana Garcia Grenzner, periodista i experta en gènere i comunicació, que forma part de l’Observatori ORIGEN (Observatori Regular de la Igualtat de Gènere en Mitjans).

D’aquesta manera, aquesta tardor l’OVM agafa un nou impuls, i arrenca de nou amb la previsió d’una desena de peces d’anàlisi en profunditat sobre el tractament als mitjans de diferents aspectes de violència estructural masclista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram