L’agència Europa Press, el Diario de Mallorca i els periodistes Blanca Pou i Kiko Mestre han presentat una querella conjunta contra el jutge Miguel Florit davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. El magistrat va ordenar dimarts la confiscació dels telèfons mòbils de Pou i Mestre, l’escorcoll de les redaccions dels mitjans, i el decomís d’ordinadors i documentació diversa, amb l’objecte de determinar l’origen de la filtració d’un informe policial sobre el ‘cas Cursach’.

Els demandants acusen Florit dels delictes de “prevaricació judicial, contra la inviolabilitat del domicili, contra l’exercici del dret al secret professional del periodista, i per qualssevol altres que es descobreixin durant la instrucció”. A més, demanen ampliar la demanda contra les persones “que resultin ser partícips dels fets”.

La querella també reclama la “immediata devolució” de tot el material requisat i la “immediata eliminació” de qualsevol dada o còpia que se n’hagi extret.

Actuació antijurídica i prevadicadora

L’escrit presentat pels representants legals dels mitjans davant el TSJIB assenyala que l’actuació del magistrat constitueix un “atac letal a una de les normes essencials per al desenvolupament de la vida en democràcia”, en referència al dret al secret professional dels periodistes, i titlla l’ordre dictada per Miguel Florit de “grollerament antijurídica”.

La demanda sosté que la interlocutòria de confiscació i escorcoll “és prevaricadora perquè constitueix una arbitrària conculcació del dret al secret professional del periodista, absurda i insòlita, que resulta increïble que hagi pogut ser dictada per un integrant d’un poder judicial, com l’espanyol, que ha d’actuar en tot moment compromès amb el compliment de la Constitució i de la Llei i, molt especialment, amb ple respecte per les garanties essencials que permeten reconèixer un sistema legal com plenament democràtic, entre els quals la llibertat de premsa es troba a primera línia”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram