El Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha rebutjat processar també per organització criminal a 28 dels 30 investigats pels preparatius del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, tal com havia demanat la Fiscalia.

Entre les persones que el Ministeri Públic demanava processar per organització criminal hi havia Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; Vicent Sanchis, director de TV3; Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, i Martí Patxot, director comercial i de màrqueting de la CCMA.

En la petició també se sol·licitava el processament d’Antoni Molons, aleshores secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat (i actualment secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació), i Jaume Clotet, director general de Comunicació del Govern.

Entre els 28 noms de la llista també estaven els de Francesc Fàbregas, editor del setmanari El Vallenc, i Josep Masoliver, tècnic de la Fundació puntCAT.

La titular del Jutjat ha descartat el delicte perquè considera que els investigats no comptaven amb “la infraestructura adequada per realitzar un pla criminal” ni tampoc tenien un “acord associatiu durador”, requisits que exigeix aquest delicte.

El fet que la magistrada hagi rebutjat incloure el delicte d’organització criminal en la interlocutòria de processament no evita que la Fiscalia i l’acusació popular de Vox ho puguin fer en els respectius escrits de qualificació previs al judici.