La Fiscalia Superior de Catalunya va presentar aquest divendres davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sengles querelles contra el Consell Executiu de la Generalitat i la mesa del Parlament pels presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, arran de la convocatòria del referèndum d’autodeterminació.

En la demanda contra el Govern, la Fiscalia sol·licita al TSJC que adopti una sèrie de mesures cautelars. Entre d’altres, reclama que es dirigeixi d’ofici als directors de tots els mitjans de comunicació públics o privats amb seu a Catalunya apercebent-los per “impedir la inserció de qualsevol tipus de publicitat institucional o propaganda sobre el referèndum”.

A més, demana el tancament o el bloqueig del portal Garanties.cat, del web per al voluntariat del referèndum, i de qualsevol mitjà, xarxa o web que realitzi les mateixes funcions.

Igualment, la Fiscalia insta el Tribunal a ordenar als Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a adoptar “les mesures necessàries per impedir la promoció, organització i celebració del referèndum il·legal”.

El TC adverteix Llorach, Sanchis i Gordillo

Per la seva part, el Tribunal Constitucional ha advertit el Consell Executiu, tots els alcaldes de Catalunya i una sèrie de càrrecs públics de la Generalitat perquè “s’abstinguin d’iniciar, tramitar, informar o dictar, en l’àmbit de les respectives competències, cap acord o actuació que permeti la preparació i/o la celebració del referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya”, i els adverteix de les “eventuals responsabilitats”, inclosa la penal, en què podrien incórrer en cas de no atendre el requeriment.

Entre els càrrecs als quals s’ha notificat el requeriment hi ha la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach; el director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis, i el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo.

També han estat advertits el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró; el director gerent del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, Joan Angulo; el director de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial de Publicacions (EADOP), Jaume Domingo; el subdirector general del Diari Oficial i d’administració de l’EADOP, Joan Burjats; el subdirector general de publicacions de l’EADOP, Raimon Alamany; la cap de l’àrea de publicació oficial de l’EADOP, Rosa Pérez; els responsables dels butlletins provincials Xavier Boltaina (Barcelona), Tomàs Carbonell (Tarragona), Miquel Noguer (Girona) i Margarita Torres (Lleida).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram