El Jutjat Mercantil número 12 de Madrid ha ordenat a la Reial Federació Espanyola de Futbol a incloure l’oferta de Mediapro entre les propostes a considerar en el concurs d’adjudicació dels drets audiovisuals de la final de la Copa del Rei, que s’ha de jugar el proper dissabte. Així doncs, obliga a tramitar de nou els drets televisius del partit, els quals ja s’havien adjudicat a RTVE.

La RFEF va excloure Mediapro després d’introduir a les bases que les candidatures havien de ser “empresa, grup d’empreses o formar part d’un grup d’empreses on cap d’elles (matriu o filials) hagi estat sancionada penalment o hagi reconegut la seva responsabilitat penal o la dels seus directius, en qualsevol país del món”, per delictes de suborn, malversació, tràfic d’influències o corrupció.

D’aquesta manera, la Federació s’aferrava al cas FIFA Gate que va esquitxar la filial de Mediapro als Estats Units amb una investigació sobre pagaments irregulars. El grup, però, va remarcar mai havia estat condemnat per cap d’aquests delictes en els països on desenvolupa la seva activitat; que la justícia nord-americana no va trobar indicis de delicte per obrir un judici oral; que la filial estatunidenca és una societat inactiva, i que la seva responsabilitat penal es troba totalment extingida.

Per al Jutjat, la inclusió de la nova clàusula provoca que un “abús flagrant de la posició de domini que ostenta la RFEF”. L’acte defineix també com a “urgència inusual impròpia d’un esdeveniment” com la final de la Copa del Rei els terminis establerts per la Federació per adjudicar els drets d’un partit que s’ha de celebrar el 25 de maig.

Aquesta és la primera decisió judicial en el contenciós que Mediapro ha iniciat contra les decisions de la RFEF i les declaracions del seu president, Luis Rubiales, que considera estan encaminades a “difamar i perjudicar” el grup.