Durant la primera meitat de l’any, el Mapa de la Censura de l’observatori Mèdia.cat ha comptabilitzat 118 casos o intents de censura, pressions, intimidacions o amenaces a la llibertat d’expressió, informació o premsa. Aquesta xifra gairebé iguala les 122 incidències registrades durant tot el 2016 i pràcticament manté el ritme de 2017, un any d'”anòmala excepcionalitat” que es va tancar amb 245 casos.

Per tipologia d’incidències registrades entre l’1 de gener i el 30 de juny, 30 corresponen a Pressions, censura o ‘autocensura’ a periodistes o mitjans; 21 a Agressions, amenaces o intimidacions a periodistes o mitjans de comunicació; 14 a Resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden obstaculitzar la feina de periodistes o mitjans; 8 a Acomiadaments/precarietat laboral; 4 a Legislació o posicionaments de poders públics que poden ser restrictius amb relació a la feina de periodistes/mitjans; 11 a Persecució de blocaires, comptes de xarxes socials o periodisme ciutadà, i 30 a Censures a expressions artístiques, acadèmiques o d’altres tipus.

Des de Mèdia.cat es destaca com a “dada preocupant” els 21 d’agressions o intimidacions a periodistes, 15 dels quals es van produir en situacions de violència física contra periodistes o mitjans de comunicació, la majoria d’elles relacionades amb manifestacions o concentracions de caire unionista o amb càrregues de Mossos d’Esquadra.

El Mapa de la Censura recull casos que parteixen de les informacions que n’han fet els mitjans, del contacte directe de l’equip de Mèdia.cat amb víctimes o testimonis d’aquestes restriccions, o bé de les informacions que els protagonistes han publicat a les xarxes socials. Després de verificar cada cas, se n’elabora una fitxa i es geolocalitza al lloc on ha tingut l’incident.