El Mapa de la Censura de l’observatori Mèdia.cat ha documentat 78 atacs a la llibertat d’expressió i el dret a la informació de periodistes, artistes i ciutadania als Països Catalans durant els primers set mesos de l’any (fins al 30 de juliol).

Del total d’incidències, una vintena tenen relació amb les mobilitzacions contra la detenció del raper Pablo Hasél el passat febrer, que van deixar un balanç de 16 periodistes ferits a Barcelona, Girona i València. Mèdia.cat subratlla, que, malgrat es recullen alguns incidents de manifestants amb la premsa, la majoria estan protagonitzats per la policia, inclosos set ferits per projectils de foam.

La categoria d’Agressions físiques és la que acumula més casos al Mapa de la Censura, 21, seguida de la d’Amenaces, intimidacions i obstaculitzacions, amb 12, i la de Denúncies, procediments i resolucions judicials, amb 11. De gener a juliol també recull set incidents en les modalitats de Censura d’expressions artístiques i acadèmiques i de Pressions, censura o autocensura; sis en Censura de continguts i opinions a les xarxes, Acomiadaments i precarietat i Identificacions, retencions i detencions; dos en Sanció administrativa i Confiscació de material de treball i desperfectes, i un en la de Censura algorítmica.

Mèdia.cat destaca que el recompte en els primers set mesos de l’any és inferior al de 2020, quan fins al 7 de juliol s’havien documentat 96 incidències. L’any passat es va tancar amb 155 casos, i el 2019 se’n van registrar 260.