El Mercat Audiovisual de Catalunya celebrarà la seva 26a edició el dimecres 11 de juny al complex Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers. El programa inclourà més d’una vintena de propostes, entre sessions divulgatives, taules rodones i tallers.
En conjunt, el MAC 2025 tornarà a dedicar molta atenció a la irrupció la intel·ligència artificial, especialment en l’àmbit dels mitjans de proximitat. En aquest sentit, es presentaran algunes eines i aplicacions pràctiques per a les redaccions, i es reflexionarà i sobre les repercussions legals que el seu ús genera.
Patrícia Ventura, doctora en mitjans, comunicació i cultura per la Universitat Autònoma de Barcelona i experta en l’àmbit de l’ètica aplicada a la IA, introduirà la qüestió en la seva conferència inaugural.
Altres qüestions que abordarà el MAC seran l’anàlisi de l’Avantprojecte de la llei sobre serveis digitals i registre de mitjans; la presentació del segon Llibre blanc de la ràdio a Catalunya, o els reptes i oportunitats de les noves generacions de l’audiovisual.
Com a punt de trobada del sector, el Mercat Audiovisual acollirà reunions de representants de les film comissions catalanes i una sessió especialment adreçada a regidors i tècnics dels municipis de la província de Barcelona.
La inscripció per assistir al 26è MAC (gratuïta, però obligatòria) ja es pot fer a través del web.
Estímul a la producció audiovisual
Per tercer any consecutiu, el MAC serà el marc de l’etapa final de la convocatòria de documentals organitzada per la Xarxa Audiovisual Local, a la qual l’any passat s’hi va sumar RTVE, i aquest ho fa 3Cat. En aquesta edició es destinaran 470.000 euros per finançar projectes inèdits i en procés de desenvolupament.
L’objectiu d’aquesta crida “augmentar el nombre de produccions audiovisuals en llengua catalana”, en paraules de Núria de José, consellera delegada de la XAL.
A més, també s’hi celebrarà els pitchings de projectes de pòdcasts convocats per La Xarxa. Els respectius veredictes es donaran a conèixer el mateix dia del MAC.
Cinc anys de pòdcasts
El Mercat tornarà a acollir en el marc de MAC Àudio la Trobada del Podcàsting de Catalunya, que arriba a la cinquena edició. Impulsada per l’Observatori de la Ràdio a Catalunya de la Universitat Autònoma de Barcelona, com és habitual presenta una programació pròpia.
Aquest s’endegarà amb una radiografia de tendències digitals en el món de l’àudio i a continuació tractarà qüestions com els pòdcasts de marca, el brandend content i el branded pòdcast, el concepte del metapòdcast, i el format conversacional. També hi haurà una sessió sobre el projecte Infopòpodcast de les ràdios locals.
S’estrena el MAC Lab
Enguany, l’àmbit empresarial de la Fira MAC tindrà un nou centre d’interès: l’espai MAC Lab, en el qual es donaran a conèixer els projectes realitzats sota aquesta marca, que identifica el vessant de laboratori del Mercat Audiovisual.
Els projectes inclouen tipologies molt variades: bancs de proves per implementar eines d’IA a les redaccions de mitjans de proximitat; un estudi per identificar nous perfils professionals en l’àmbit audiovisual; una prova pilot d’integració d’estríming, o la participació en el projecte Fonaments i línies de transformació del paisatge mediàtic català, elaborat per la Càtedra Futurs de la Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
Aquestes accions s’emmarquen dins els objectius estratègics del MAC Lab, consistents a fomentar el desenvolupament de projectes innovadors, millorar la competitivitat dels professionals del sector audiovisual català i potenciar la prospecció i l’anàlisi sectorial.
A més, en aquesta edició Fira MAC incorporà altres novetats, com ara rutes guiades, programes en directe i espais d’exhibicions inèdits.