Javier Espinosa, reporter d’El Mundo, i Ricard García Vilanova, fotoperiodista freelance, estan segrestats a Síria pel grup jihadista Estat Islàmic d’Iraq i Síria (organització vinculada a Al-Qaeda) des del passat 16 de setembre, segons ha fet públic aquest dimarts el diari.

Els dos professionals de la informació van ser capturats en el punt de control de Tal Abyad, a la província de Raqqa, prop de la frontera amb Turquia, quan marxaven de Síria després de dos setmanes informant sobre la guerra que pateix el país.

El periodista malagueny i el fotògraf barceloní van ser segrestats juntament amb quatre combatents d’Ahfad al Moustapha, una de les brigades de l’Exèrcit Lliure Sirià, que els havia de donar protecció. Els combatents van ser alliberats 12 dies després, però no els dos professionals enviats per El Mundo.

El diari justifica el seu silenci sobre el cas pels “contactes indirectes” amb els segrestadors que s’estan realitzant i per petició de les famílies. Fa un mes uns testimonis que havien vist els segrestats van confirmar que estaven vius i ben tractats. Des d’aleshores, però, no s’ha rebut més informació.

Els segrestadors inicialment van assenyalar que només volien investigar Espinosa i García per excloure que fossin espies. Passat un “temps prudencial”, s’ha decidit fer públic el seu segrest per deixar constància de la seva tasca.

Espinosa i García van ser segrestats pocs dies després de Marc Marginedas, corresponsal d’El Periódico, encara en captivitat. Segons Reporters sense Fronteres, actualment hi ha una trentena de professionals de la informació segrestats a Síria.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram