La Federació Internacional de Periodistes porta comptabilitzats 49 assassinats de professionals durant aquest any, gairebé la meitat que els 95 registrats en tot el 2018. Tot i que encara no ha acabat l’any, es tracta del recompte més baix des del 2000, quan van ser assassinats 37 periodistes i treballadors dels mitjans. També és la quarta xifra més baixa des de 1990, quan la FIP va començar a publicar informes sobre els professionals de la informació assassinats en el compliment de la seva feina.

“Lamentablement, cada assassinat és un nombre excessiu, i fins i tot aquesta disminució difícilment pot atribuir-se a les accions dels governs per protegir els periodistes, els drets i les llibertats dels quals són vulnerats de manera freqüent”, assenyala el president de la FIP, Younes Mjahed.

Amb tot, recorda que mentre el nombre d’assassinats s’ha reduït, “les amenaces, el empresonament, l’assetjament en línia, la censura, l’autocensura i l’ús de mesures legals i administratives continuen soscavant la llibertat dels mitjans de comunicació i els drets humans a tot el món”.

Mèxic és el país amb més periodistes assassinats, 10, cosa que situa l’Amèrica Llatina al capdavant de la classificació de la FIP amb 18 morts. Per darrere es troben Àsia-Pacífic (12), Àfrica (9), Orient Mitjà i món àrab (8) i Europa (2).

Menys exposició als conflictes

La FIP atribueix la disminució d’assassinats en part al “col·lapse” d’Estat islàmic a Iraq i Síria, que ha reduït l’exposició dels mitjans a la violència del conflicte, però també a la “creixent renúncia” dels professionals a cobrir altres punts conflictius, com ara el Iemen.

“La pèrdua de vides entre periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació en diverses zones de conflicte en els últims anys, a causa de la falta de seguretat, ha dissuadit molts col·legues de cobrir aquests esdeveniments des del terreny”, recalca el secretari general de la FIP, Anthony Bellanger.

“Si bé està justificat que els periodistes actuïn amb cautela, la manca d’inversió –i suport– a la seguretat dels mitjans de comunicació fa que la gent estigui menys informada sobre assumptes d’interès públic”, afegeix.