Un col·lectiu de periodistes i persones dels àmbits cultural i cooperatiu treballen en el llançament de Jornada, un nou diari amb edicions impresa i digital, de distribució als Països Catalans. El projecte, de base cooperativa, es presenta dimecres a València (Aragó Cinemes), dijous a Barcelona (Espai Coòpolis, a Cant Batlló) i divendres a Palma (Can Alcover). La previsió és que Jornada es posi en marxa entre novembre i desembre.

El nou mitjà pretén “mirar la realitat des d’una perspectiva crítica, transformadora i feminista, vol servir d’esperó per avançar cap a l’exercici del dret a l’autodeterminació, erigir-se en altaveu de les conseqüències del sistema actual i injust en què vivim, mostrar que sí que hi ha alternatives i convertir-se en un instrument per al debat per al conjunt de l’esquerra”, assenyala l’equip impulsor.

L’objectiu és bastir “una eina comunicativa independent dels poders davant la constatació que els grans mitjans de comunicació donen l’esquena reiteradament a les classes populars i prioritzen la visió del món dels poders fàctics”, expliquen.

Jornada estarà dirigit per Laia Altarriba i comptarà amb una trentena de treballadors, 18 dels quals periodistes.

1 milió per arrencar

Actualment, el projecte suma unes 150 persones associades en la cooperativa editora, que aporten 100.000 euros. Per arrencar el projecte, però, es necessita 1 milió d’euros, i perquè sigui sostenible a mitjà termini el pressupost hauria de ser proper als 2 milions, segons explica Crític. Així doncs, l’objectiu és arribar als 8.000 o 10.000 subscriptors.

Els actes de presentació del mitjà donaran el tret de sortida a una campanya de captació de socis que durarà dos mesos. Després, al setembre, s’iniciarà una segona fase per aconseguir els primers subscriptors del diari en paper.

Aspira a ser el mitjà de referència de les ‘esquerres transformadores’

El nou mitjà es defineix com un “diari de les esquerres transformadores”, afirma a Crític Laia Altarriba. “No volem ser el mitjà de la CUP a Catalunya, ni dels Comuns a Barcelona ni de Més a Mallorca ni de Compromís o Podem al País Valencià, que és com alguns, interessadament, ja intenten etiquetar-nos des del principi”, puntualitza la periodista, que fins el passat agost formava part del secretariat nacional de la CUP.

“Volem ser i serem els mitjà de referència de les esquerres i del pensament transformador arreu del territori, més enllà de sigles i capelletes volem que les nostres pàgines serveixin per al debat entre tots i totes. I quan parlem d’esquerres, entenem, sobretot, quelcom que va molt més enllà dels partits”, afegeix la directora.

En les presentacions a València, Barcelona i Palma, també es presentarà la revista Un nou color a la paleta, del mateix grup promotor de Jornada, sobre els reptes actuals del periodisme. En la publicació es recullen “reflexions de més d’una vintena de persones que posen en valor la gran diversitat d’experiències que existeix de mitjans crítics, rigorosos i arrelats al territori”. Hi participen Isabel Clara-Simó, Jaume Mateu, Rafael Poch, Margalida Ramis, Toni Mollà, Pascual Serrano, Lila Thomàs o Martxelo Otamendi, entre d’altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram