L’observatori Mèdia.cat ha renovat el Mapa de la Censura que documenta els atacs a la llibertat d’expressió i el dret a la informació de periodistes, artistes i ciutadania als Països Catalans. A més de renovar el web, incorpora canvis en la classificació de les incidències registrades.

El nou Mapa de la Censura registra 476 casos: 260 el 2019, 155 el 2020, i 61 en el que portem d’any. Del total, 115 són agressions físiques a professionals de la informació, de les quals 87 el 2019, 8 l’any passat, i 20 l’actual.

Mèdia.cat remarca que la gran majoria d’agressions i també d’amenaces, intimidacions i obstaculitzacions les han causat els cossos policials, sobretot durant les mobilitzacions al carrer.

Noves eines

El nou Mapa de la Censura presenta una millor organització de les dades. També permet visualitzar els incidents transcorreguts dins una franja temporal per categories, organitzar-los segons diferents paràmetres i criteris, i exportar les dades a un full de càlcul per poder-les tractar i gestionar.

El web també inclou un formulari on víctimes i testimonis d’incidents poden enviar denúncies per estudiar i eventualment incloure al Mapa de la Censura.

La renovació del portal té per objectiu oferir un Mapa més clar, accessible i útil a l’hora de denunciar vulneracions de drets i proporcionar informació a periodistes i activistes que treballen en aquest àmbit.