La davallada publicitària del primer trimestre del 2012 ha provocat que El País segueixi les passes d’El Mundo. Així, la direcció de Prisa ja ha informat als sindicats que està barrinant un ERO que afectarà a un nombre “important” de treballadors d’El País.

Només conèixer la notícia, el comitè d’empresa ha sol·licitat una reunió urgent amb el president de Prisa, Juan Luis Cebrián; el conseller delegat d’El País, José Luis Sainz, i el director del diari, Javier Moreno, perquè els donin més informació sobre els plans del grup. Paral·lelament, els sindicats han convocat una assemblea general el proper dijous per debatre sobre possibles accions davant els acomiadaments.

Creixen els alts càrrecs

En un comunicat, els representants dels treballadors denuncien que el número d’alts càrrecs de Prisa va creixent al mateix temps que es planifiquen retallades a la base del producte.

A més, el comitè assenyala que, en lloc de suprimir contractes, el que hauria de fer l’empresa és regularitzar un “alt nombre” de col·laboradors sense contracte que treballen cada dia a El País.

Al marge de l’ERO de Prisa

Cal recordar que els treballadors del diari van quedar gairebé al marge de l’ERO de més de 2.500 treballadors que va aplicar Prisa, tot i que en els últims anys s’han pactat algunes sortides i han patit retallades laborals puntuals.

Al novembre del 2011, la plantilla d’El País es va congelar l’IPC tres anys per poder pujar els salaris més baixos. Posteriorment, al gener, el diari va rebaixar el preu de les col·laboracions un 10%.